Izvor: B92, 18.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASILJE NAD ZENAMA U SRBIJI

Beograd -- Svaka druga zena u Srbiji je zrtva psihickog nasilja, a svaka treca je prezivela odredjen oblik fizickog nasilja, rezultati su istrazivanja koje je sprovelo Viktimolosko drustvo Srbije. Naime, na seminaru "Porodicno nasilje u Srbiji" predsednica ove organizacije Vesna Nikolic- Ristanovic istakla je da je razlog zbog kojeg je istrazivanje porodicnog nasilja sprovedeno promene zakona koji se odnose na nasilje u porodici.

Ivana Vidakovic iz Viktimoloskog drustva Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakla je da je, prema istrazivanjima, u najvecem broju slucajeva , nasilnik muz ili partner.

"Zabrinjava i to sto se pojavljuju i slucajevi u kojima su ispitanice prezivele nasilje od vise osoba", kaze Vidakovic Istrazivanje je sprovedeno na uzorku od 700 punoletnih zenskih osoba u 7 gradova u Srbiji. Model pravne zastite od nasilja u porodici Viktomoloskog drustva Srbije, izmedju ostalog, predvidja mere zastite od nasilja u porodici u okviru kojih je i zabrana daljeg uznemiravanja, kao i zabrana priblizavanja clanu porodice na odredjenoj udaljenosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.