NAŠI MEDICINARI U POSETI SRPSKOJ: Zajednička saradnja i borba protiv korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2021, 14:42

NAŠI MEDICINARI U POSETI SRPSKOJ: Zajednička saradnja i borba protiv korone

Srpski medicinski stručnjaci držaće danas u Banjaluci niz predavanja o iskustvima u borbi sa koronom

Eminentni medicinski stručnjaci iz Srbije danas će u Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) održati predavanje o iskustvima s virusom korona, te vakcinama protiv kovida-19. Govora će biti i o zajedničkim iskustvima u borbi protiv virusa korona, te o izazovima koji tek slijede, a tiču se procesa vakcinacije.

Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kliničkog centra RS, rekao je da se ovim nastavlja saradnja zdravstvenog sistema RS i Srbije.

- Imamo eminentne stručnjake iz Beograda koji će našim medicinskim radnicima predstaviti svoja iskustva, ali i iskustva svetskih stručnjaka iz ovih oblasti. Jedan kolega iz Srbije izvršio je danas operaciju jednog našeg pacijenta - rekao je Đajić.

Đajić je zahvalio zdravstvenim radnicima iz Srbije za doprinos Srpskoj u lečenju pacijenata, ali i edukaciji medicinskog kadra u UKC RS.

Jovica Milovanović, zamjenik generalnog direktora UKC Srbije, rekao je da saradnja UKC RS, kao centra zdravstvenog sistema u Srpskoj, i UKC Srbije, kao kičme zdravstvenog sistema Srbije, traje godinama.

- U UKC RS dolazim godinama da zajedno s kolegama otorinolaringolozima operišem. Ovaj posao je dinamičan, a otkako je pandemija kovida-19 počela u skladu s tim smo prilagodili aktivnosti i međusobnu saradnju - kazao je Milovanović.

Ana Banko, virusolog Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kazala je da joj je zadovoljstvo da s kolegama iz RS razmijeni zajednička iskustva u vezi s pandemijom virusa korona.

- Kovid-19 je s nama već godinu dana i jedino zajedničkim delovanjem različitih naučnih oblasti, zdravstvenih delatnosti i ujedinjeni regionalno, ali i u svetu, možemo da suzbijemo pandemiju - rekla je Banko.

Dodala je da će na predavanju sumirati šta su zdravstveni radnici do sada naučili o virusu korona, te o izazovima koji su pred medicinarima.

- Pre svega mislim na proces vakcinacije. Ja kao virusolog, u saradnji sa drugim kliničkim granama, predstavljam dileme i kontroverze koje se tiču primene vakcine u različiti populacijama, načinu na koji oni deluju, te šta je njihov krajni efekat - objasnila je Banko.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.