NASA proučava četiri lokacije za sletanje misije Insajt na Mars 2016.

Izvor: Blic, 05.Sep.2013, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA proučava četiri lokacije za sletanje misije "Insajt" na Mars 2016.

Američka svemirska agencija NASA ispituje lokacije za sletanje na Marsu, u okviru misije 2016. godine, kada će na crvenu planetu spustiti tronožnu letelicu koja će proučavati njeno jezgro.

NASA je u avgustu suzila izbor od 22 na četiri potencijalna mesta za sletanje letelice “Insajt Mars” (InSight - Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport).

Lansiranje je planirano za mart 2016, a šest meseci letelica bi trebalo da sleti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na četvrtu planetu od Sunca, piše portal “Spejs”.

“Izabrali smo četiri lokacije koje izgledaju najbezbednije. Teren je tu gladak, blago iskošen, sa svega nekoliko stena”, naveo je u saopštenju geolog Met Golombek, iz NASA-ine Laboratorije za mlazni pogonu u Pasadeni, Kalifornija, zadužen za izbor lokacija za sletanje.

Misija “Insajt” vredna je 425 miliona dolara, a cilj je da se utvrdi da li je Marsovo jezgro tečno ili čvrsto i zašto na njegovoj kori, kako izgleda, nema tektonskih ploča kao na Zemlji.

Sve četiri potencijalne lokacije su blizu jedna druge, u ekvatorijalnom regionu Marsa – Elizejskoj ravnici (Eyisium Planitia). Na mapi koju je objavila NASA vidi se da su te lokacije grupisane u zoni severno od kratera Gejl, u koji je avgusta 2012. sleteo rover “Kjuriositi”, te severozapadno od kratera Gusev, u koji je 2004. sleteo “Spirit”.

NASA će uz pomoć Marsovog izviđačkog orbitera detaljno proučiti lokacije i doneti konačnu odluku. Naučnici ističu da cilj misije nije u vezi sa nekom specifičnom lokacijom na Marsu, jer se planeta proučava u celini, te da je bezbednost na prvom mestu što se tiče kriterijuma za izbor mesta sletanja.

Naučnici smatraju da misija Insajt ima najviše šanse da uspe u ispitivanju unutrašnjosti Marsa upravo u Elizijskoj ravnici.

Mesto sletanja treba da bude blizu ekvatora kako bi letelica tokom Marsove godine imala dovoljno sunčeve svetlosti za svoje solarne ćelije. Lokacija, takođe, mora biti na mestu gde je atmosfera dovoljno gusta da uspori “Insajt” prilikom sletanja.

Svaka od četiri lokacije je elipstastog oblika, dužine 130 kilometara od istoka na zapad, širine oko 27 kilometara od severa ka jugu. NASA procenjuje da “Insajt” ima 99 odsto šanse da sleti unutar izabrane elipse, ukoliko se cilja na centar lokacije.

Oprema

Letelica “Insajt” je opremljena sondom koju će zabiti u površinu planete, na dubini od 2,7 do 4,5 metara. Sonda, međutim, može da razbije površinski materijal, ali ne i stenovitu unutrašnjost. “Insajt” je takođe opremljen seizmografom i radiom.

Naučnici se nadajući da će im ova misija pružiti bolji uvid u formiranje crvene planete.

Jedna od nekoliko misija

“Insajt” je jedna od nekoliko misija koje planira NASA. Američka agencija će krajem ove godine lansirati novi Marsov orbiter, nazvan “Mejven” (Maven), koji će proučavati atmosferu planete. Naučnici NASA-e takođe razvijaju novi rover, na osnovu “Kjuriositijevog” dizajna, koji bi trebalo da bude lansiran 2020.

I Indija će lansirati svoj prvi orbiter oko Marsa, u oktobru ove godine, dok Evropska svemirska agencija (ESA) planira da u orbitu crvene planete pošalje novu letelicu u sledećih nekoliko godina, u okviru svog programa “ExoMars”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.