NAŠA ZEMLJA JE PONOSNA NA VAS Nemačka odala posebno priznanje svojim vojnicima

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2021, 00:20

"NAŠA ZEMLJA JE PONOSNA NA VAS" Nemačka odala posebno priznanje svojim vojnicima

Od početka 2002. godine do leta ove godine u Avganistanu je bilo više od 150.000 vojnika, a poginulo je 59 vojnika.

Nemački lideri odali su danas priznanje vojnicima Bundesvera koji su služili skoro 20 godina u Avganistanu, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer je rekao odgovor Nemačke na razočaravjući kraj misije ne sme biti "povlačenje" iz svetske politike.

Od dolaska talibana na vlast, Nemačka je bila jedna od zemalja koja je učestvovala u evakuaciji stranih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << državljana i nekih Avganistanaca iz zemlje.

- Nema sumnje u jednu stvar, ni ako ni da li, dragi vojnici, a to je da je Bundesver ispunio svoj zadatak. Naša zemlja je ponosna na vas - rekao je Štajnmajer, prenosi AP.

On je dodao da Nemačka zaslužuje bezbednosnu politiku koja je izvukla pouke iz dve decenije u Avganistanu.

Štajnmajer je rekao da je bilo ispravno što su nemački vojnici otišli u Avganistan posle 11. septembra 2001. godine i da su postojali dobri razlozi za njihov ostanak tamo.

- Za mene je jasno da je pad Kabula bila prekretnica. Bili smo na raskršću koje nas primoravamo da samokritički preispitamo svoju odgovornost u svetu, svoje mogućnosti i ograničenja - rekao je Štajnmajer.

Nemačka spoljna i bezbednosna politika mora da bude mudrija i jača. Nemačka mora da nauči da shvati i iskoristi svoju snagu, dodao je. U ovim nestabilnim vremenima, prema njegovim rečima, Nemačka mora da uloži više u svoju odbranu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.