NAŠA VOJSKA NAJJAČA U REGIONU: Srbija postaje globalni igrač u sferi naoružanja i vojne opreme, ulaganja nikad veća u istoriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2023, 09:17

NAŠA VOJSKA NAJJAČA U REGIONU: Srbija postaje globalni igrač u sferi naoružanja i vojne opreme, ulaganja nikad veća u istoriji

Jedan od najvećih svetskih stručnjaka za naoružanje, Kristofer Fos, iz Velike Britanije, zapazio je ogroman napredak u srpskoj namenskoj industriji.

Prema podacima specijalizovanog portala Global Firepower (GFP), od 145 rangiranih država u svetu, Srbija zauzima 58. mesto po vojnoj snazi, što je čini najjačom vojnom silom od zemalja bivše Jugoslavije. Srbija je četvrta vojna sila na Balkanu i osamnaesta u Evropi.

GFP rangira države na potencijalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sposobnosti svake nacije za vođenje rata na kopnu, moru i vazduhu, koji se vodi konvencionalnim sredstvima.

Posle Srbije, od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje rangirana je Hrvatska (69. mesto), potom Slovenija (86. mesto), a slede ih Severna Makedonija (108. mesto) i Crna Gora (128. mesto), dok je Bosna i Hercegovina rangirana kao najslabija na 133. mestu.

Čini se da ulaganja u Vojsku Srbije nikada nisu bila veća, o čemu svedoče izdvojena budžetska sredstva za naoružanje i opremu. Tako je, prema dostupnim podacima, Vlada Srbije samo u protekloj godini investirala oko 460 miliona evra u modernizaciju oružanih snaga, dok je za ovu godinu planirano oko 616 miliona za istu namenu.

U taj iznos uračunate su sve vrste naoružanja, motorna vozila, medicinska sredstva za Vojnomedicinsku akademiju i vojnozdravstveni sistem, popuna ratnih materijalnih rezervi i drugo, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

- Svi se spremaju za rat i ne treba da uđemo mi u tu zabludu da vladaju mir i jedinstvo u svetu. Svi gledaju svoj interes, jačaju svoje vojne kapacitete, svoju ekonomiju koja je posebno izložena ulaganjima u vojnim industrijama pre svega u zemljama koje imaju ogromne budžete - rekao je ministar odbrane, Miloš Vučević, početkom tekuće godine.

Da je u toku obimna modernizacija Vojske Srbije, govori podatak da je udeo investicionih ulaganja u odbrambenom budžetu Srbije dvostruko veći od standarda u NATO. Smatra se da je visoko ulaganje kada 20 odsto budžeta ide za naoružanje i infrastrukturu, a kod nas gotovo 40 odsto budžeta 2022. godine potrošeno je samo za investicije u tehnici.

Za 2022. godinu vrednost uvoza je 162 miliona dolara. Od tog iznosa oko 85 odsto bilo je direktno za potrebe Vojske Srbije, a ostalo za proizvodnju preduzeća koja se posredno odnose na domaće vojne potrebe, jer se radi o komponentama za domaće naoružanje. Jugoimport SDPR prodao je unutar zemlje robu u vrednosti od 69 miliona dolara, a to su uglavnom sredstva ratne tehnike za Vojsku Srbije – oklopna borbena vozila Miloš i Lazar 3 i samohodne haubice Nora-B52.

Međutim, ako je suditi po rečima ministra odbrane, Srbija ne namerava da se zaustavi na aktuelnom nivou, već da i dalje unapređuje sistem odbrane i dodatno napreduje na GFP listi.

- Pratimo sve što se tiče pitanja odbrane i bezbednosti, naše vojske, ali i aktuelnih pitanja za vojske drugih država, posebno u regionu. Ne takmičimo se ni sa kim. Radimo dalje na jačanju odbrambenih kapaciteta Vojske Srbije. Vojska Srbije će jačati i ljudske kapacitete, i naoružanje i vojnu opremu kao garant nezavisnosti Srbije. Građani Srbije će biti zadovoljni i spokojni - kaže Miloš Vučević.

Ministar je istakao da se kupuju najsavremeniji dronovi tzv. "Kamikaze", izviđački dronovi, razvija se dalje namenska industrija i očekuje se kupovina novih "Miloša " i "Lazara", modernizacija tenkova, borbeno-oklopnih vozila pešadije, nove "Nore", topovi, samohodne haubice...

- Naoružavamo se u smislu da branimo svoje nebo, svoju teritoriju i državu, neželeći nikakve sukobe sa bilo kim i želimo da sve nesporazume i otvorena pitanja rešavamo političkim razgovorima, da čuvamo mir, ali da smo svesni da naša bezbednost zavisi od nas - rekao je Vučević.

I predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, naglasio je važnost ulaganja u srpske oružane snage, posebno u svetlu sukoba u Ukrajini.

- Naše je da se pripremamo, da budemo odvraćajući faktor. Ulaganja u vojsku su ogromna, drugačije ne možemo da opstanemo na ovom geopolitički trusnom području - rekao je predsednik.

Najavio je još veća ulaganja u nabavku dronova iz inostranstva, ali i iz domaće namenske industrije.

- Pre kraja godine očekujemo dolazak kamikaza dronova iz inostranstva koje smo već platili. Ulagaćemo i u sopstvenu proizvodnju dronova naoružanih raketama i teškim bombama - kazao je Vučić.

Koliko se isplatilo ulaganje u odbrambeni sistem, pokazuje i nedavno održani Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2023." u Beogradu, koji je otkrio svetu sve rezultate mukotrpnog rada tokom proteklih godina, što je nije ostalo neprimećeno u vojnim krugovima.

Jedan od najvećih svetskih stručnjaka za naoružanje, Kristofer Fos, iz Velike Britanije, zapazio je ogroman napredak u srpskoj namenskoj industriji.

- Prešli ste dug put u poslednjih nekoliko godina. Ono što vidim jeste jedan kontinuirani razvoj. Vi prosto ne stojite u mestu. Imate svoj proizvod, razgovarate s klijentima o njemu, a onda na osnovu tih razgovora i sugestija nastavljate njegovo dalje razvijanje i usavršavanje. Taj zdrav način rada doveo vas je do toga da danas ovde na Sajmu možete ponosno da predstavite "Noru", novu generaciju, koja će verovatno započeti probna gađanja već sledeće godine, to za mene lično jedna od najvažnijih stvari. Naravno, pored "Nore", tu je i "Lazar", koji je prisutan već nekoliko godina. Njegova osnovna uloga je bila i još uvek jeste uloga oklopnog transportera pešadije. Ipak, sada sa težim naoružanjem "Lazar" prelazi u ono što ja nazivam borbenim pešadijskim vozilom - istakao je Fos.

Preostaje nam da zaključimo da su srpska namenska industrija, ali i sama Vojska Srbije, doživele svojevrsni preporod u poslednih deset godina i da je Srbija uspela da postane aktivni subjekat na polju odbrane na međunarodnom planu i da se nadamo da će nastaviti u tom pravcu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.