NASA POTVRDILA Voda tece na Marsu Da li to znaci da ima i zivota

Izvor: medio.rs, 28.Sep.2015, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA POTVRDILA Voda tece na Marsu Da li to znaci da ima i zivota

Voda teče na Marsu! Ovo je danas potvrdila NASA koja kaže da tokom letnjih meseci na Crvenoj planeti voda teče niz kanjone i kratere čime se povećava šansa da na Marsu postoji i neki oblik života.

Voda za sobom stavlja duge i tamne mrlje koje mogu ići i nekoliko stotina metara nizbrdo na površini Marsa tokom letnjih meseci, ore nego što se pred jesen osuše kako površinska temperatura padne.

 Fotografije snimljene na Marsu prikazuju strme doline i kratere >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << prošaranje ovim mrljama na mestima kuda je tekla voda, a ceo prizor podseća na lepezu.

 Naučnici još nisu sigurni odakle je voda stigla, ali je verovatno da može doći od podzemnog leda ili se kondenzuje iz tanog sloja marsovske atmosfere.

 - Danas postoji tečna voda na Marsu. Zbog toga sumnjamo da je moguće da postoji nastanjivo okruženje - rekao je Majkl Mejer, vodeći NASA naučnik za istraživanje Marsa.

 Vodotoci mogu poslužiti NASA i drugim svemirskim agencijama da pronađu život van naše planete, ali i obezbede mesto za buduće ljudske misije odakle se voda može prikupljati iz priordnih zaliha.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.