NASA: Najtopliji jul od kada se meri temperatura vazduha

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Avg.2016, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Najtopliji jul od kada se meri temperatura vazduha

Globalne srednje temperature u julu ove godine pokazala su da je to bio najtopliji jul od početka merenja krajem 19. veka, navodi se u odvojenim izveštajim meteroloških institucija, uključujući i potvrdu NASA.

Temperaturna anomalija je 0,84 stepeni Celzijusa iznad proseka u odnosu na prethodni najtopliji jul 2011, navodi se u saopštenju NASA.

Japanska meteorološka agencija je utvrdila da je  jul 2016. bio najtopliji od merenja koja datiraju još od 1891. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << />
Od maja 2015. godine, 14 od 15 meseci su postavili nove rekorde po višini temperature. Samo je maj 2016. imao uobičajenu temperaturu, navodi se u saoštenju japanske agencije.

Globalno, delovi zapadne Rusije i Južnog okeana su ove godine zabeležili najveći skok prosečne temperature u odnosu na prosek, navodi meteorološki sajt weather.com.

Porast prosečne temperature u Rusiji je doveo do povećanog broja požara i epidemije antraksa.

Ovi izveštaji ne govore da je planeta najtoplija u svojoj istoriji već da je u pitanju najviša temperatura u razdoblju od kada su ljudi počeli da mere toplotu vazduha. Pojedini delovi planete i dalje beleže temperature niže od prosečnih.

Prema godišnjem proseku, NASA i NOAA navode da je 2005. godina najtoplija prema podacima zabeleženim u svetskoj bazi podataka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA: Najtopliji jul od kada se mjeri temperatura vazduha

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Avg.2016

VAŠINGTON - Globalne srednje temperature u julu ove godine pokazala su da je to bio najtopliji jul od početka mjerenja krajem 19. vijeka, navodi se u odvojenim izvještajim meteroloških institucija, uključujući i potvrdu NASA...Temperaturna anomalija je 0,84 stepeni Celzijusa iznad prosjeka u odnosu...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.