NASA: Globalna civilizacija je pred kolapsom, a ovo su glavni krivci

Izvor: Blic, 16.Mar.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA: Globalna civilizacija je pred kolapsom, a ovo su glavni krivci

Nova studija koju je sponzorisao centar NASA upozorava da bi globalna industrijska civilizacija mogla doživeti kolaps u narednim decenijama zbog neodržive eksploatacije resursa i nejednake distribucije bogatstva.

Studija naglašava da se upozorenja o kolapsu doživljavaju kao kontroverzna, a sada se pokušava objasniti da je prema istorijskim podacima vidljivo da je proces rasta i kolapsa krug koji se redovno ponavljao.

Istraživački projekat se bazira na novoj multidisciplinarnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << metodi HANDY - Dinamika interkcije ljudi i prirode koju predvodi matematičar Safa Moteshari u

saradnji sa naučnicima prirodnih i društvenih nauka.

Prema istorijskim zapisima čak su i napredne, kompleksne i kreativne civilizacije podložne kolapsu, što dovodi u pitanje održivost moderne civilizacije, piše Gardijan.

Faktori koji objašnjavaju propast civilizacija i koji bi mogli odrediti rizik kolapsa moderne civilizacije su populacija, klima, voda, poljoprivreda i energija.

Oni mogu dovesti do kolapsa kada konvergiraju i generiraju dva ključna društvena faktora: "rastezanje" resursa zbog naprezanja ekoloških kapaciteta i ekonomsku podelu društva na elite - bogate i mase - siromašne.

Ovi istorijski fenomeni igrali su glavnu ulogu u procesima kolapsa poslednjih pet hiljada godina.

Najveći krivac - razvijene industrijske zemlje

Trenutno je nivo ekonomske podele iznuzetno veliki i povezan je s prevelikom potrošnjom resursa, a elite se uglavnom nalaze u razvijenim industrijskim zemljama.

Potrebno je hitno rešiti ekonomsku nejednakost kako bi se osigurala pravedna distribucija resursa, a njihovu konzumaciju treba drastično smanjiti.

Ovo je poziv za buđenje vladama, korporacijama i konzumentima, navodi se u studiji i naglašava da se strukturne promene moraju dogoditi odmah.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA: Globalna civilizacija je pred kolapsom, a ovo su glavni krivci

Izvor: Dzungla.org, 16.Mar.2014

Nova studija koju je sponzorisao centar NASA upozorava da bi globalna industrijska civilizacija mogla doživeti kolaps u narednim decenijama zbog neodržive eksploatacije resursa i nejednake distribucije bogatstva.. OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.