NARAVNO DA ĆE BITI SANKCIJA... Slavica Đukić Dejanović o DRAMI u Ribnikaru: Otkud dečaku nož u rancu?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2024, 23:08

"NARAVNO DA ĆE BITI SANKCIJA..." Slavica Đukić Dejanović o DRAMI u "Ribnikaru": Otkud dečaku nož u rancu?!

Ministarka navodi da je preventivno reagovanje najvažnije.

Ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović, bila je gost Blic televizije i tom prilikom govorila o nedavnom incidentu u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je školski policajac pronašao nož u rancu dečaka i naznačila da su sve potrebne mere preduzete, kao i da će roditelji deteta biti sankcionisani. 

- U Ribnikaru su u petak preduzete sve potrebne mere. Ako je dete ponelo nož od kuće, naravno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da će tu biti određena sankcija i roditelju - podvukla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

U ovakvim slučajevima, navodi ministarka, najvažnija je preventiva. Istakla je i da su u OŠ "Vladislav Ribnikar" u petak preduzete sve potrebne mere.

- To je bila popodnevna smena, bez obzira na paniku koja je u jednom momentu zavladala, a nikakvo čudo i nije što je zavladala, jer je to retraumatizovanje i učenika i nastavnika, relativno brzo su sve instance adekvatno odgovorile na tu situaciju. Direktor je pozvao školskog policajca, on ga je izneo, odneo u službu unutrašnjih poslova. Identifikovano je da ima zaista nož u rancu, otkud taj nož se tu našao, to su neki postupci koji su u toku i ti detalji će biti pre svega poznati roditeljima i deci i u onoj meri javnosti u kojoj je to dozvoljeno u skladu sa zakonom - ističe ministarka Đukić Dejanović i dodaje:

- MUP zaista radi svoj posao i saradnja institucija je zaista na zavidnom nivou. Učenici već u prvom razredu uče šta je to krizna situacija i sa školskim policajcima razgovaraju o tome. Policajac zapravo nije tu da pretresa decu. Moramo reći, ovaj problem ne možemo vezivati samo za Ribnikar i samo za policajca. Mere koje preduzimamo su ipak na vreme otkrile potencijalnu opasnost - ističe.

Ministarka kaže da krivicu, pored deteta koje je ponelo nož u školu, snose i njegovi roditelji.

- Takvom oružju nije mesto u školi, u rancu učenika. Ako je dete ponelo nož od kuće, naravno da će tu biti određena sankcija i roditelju - kaže ministarka.

Suština nije samo u sankciji, podvlači Đukić Dejanović, već da se to dete vrati na kolosek normalnog ponašanja.

Za to je potrebna pomoć psihologa, roditelja nastavnika, drugara, kao i usmeravanje deteta na sport.

- U zavisnosti od stepena promena koja je neprihvatljiva i ponašanja vi deci najpre ističete opomenu, pa onda društveno korisnu meru ili udaljenje iz škole. Imate mogućnost da dete dva puta godišnje ocenite negativnom ocenom, ta negativna ocena iz vladanja ulazi u prosečnu. Ali nije cilj samo kazniti, cilj je da nakon izrečene mere zajedno svi radimo na popravci ponašanja kod deteta. Nijedno dete koje nema takve porive, neće poneti nož - rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da će deo Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kome se u maju prošle godine dogodila tragedija, biti Memorijalni centar, ali da je dinamika odlučivanja i samo odlučivanje o tome kako će izgledati, odluka roditelja i stručnih lica, kao i drugih strana uključenih u ovaj proces.

Roditelji koji su izgubili decu i najbliži srodnici su bili i tada stava uglavnom da to treba da bude mesto koje će obeleženo biti zauvek tugom i na neki način podsećati na tragediju koja se dogodila i sa porukom da se više nigde ne sme dogoditi. Smatramo da je period od godinu dana nekako bio vreme da vidimo šta stručnjaci različitih profila, šta roditelji dece koje nažalost više nema, misle o tom načinu obeležavanja i kako memorijalni centar treba uopšte da izgleda i u pogledu poruke, i u pogledu arhitektonskog rešenja - rekla je ministarka i dodala:

- Na tome se radi i mi ćemo imati do kraja godine razmišljanje o tome kakva bi idejna poruka trebalo da bude, koji bi to prostor trebalo da bude. Škola je inače trebala da se rekonstruiše, ona je u takvom stanju da iziskuje jednu rekonstrukciju, tako da ćemo sve mu tome vrlo ozbiljno, to će biti jedan od zadataka naredne vlade - rekla je.

Izvor: Srbija Danas/Blic/Autor: Marija Lekić

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.