NAPETO U JUŽNOM KINESKOM MORU: Američko-filipinske snage ispalile salve raketa, Kina oštro reagovala! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 18:38

NAPETO U JUŽNOM KINESKOM MORU: Američko-filipinske snage ispalile salve raketa, Kina oštro reagovala! (VIDEO)

Uzbuna u Pekingu

Tokom vojnih vežbi oružanih snaga Filipina i SAD danas je ispaljena reketna salva na maketu neprijateljskog broda u Južnom kineskom moru i istovremeno demonstrirana i vatrena moć, i jačanje vojnog savezništva u jeku regionalne napetosti.

Filipinski predsednik Ferdinand Markos mlađi pratio je dejstvovanje bojevim raketama lansiranih iz mobilnih raketnih sistema HIMARS na simulirani neprijateljski cilj, korvetu usidrenu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u vodama Južnog kineskog mora, samo nekoliko kilometara od provincije Zambales na zapadu Filipina, prenosi Rojters.

Današnje bojevo raketno dejstvovanje združenih američko-filipinskih snaga na ciljeve u moru odvijalo se na samo nekoliko sati vožnje brodom od sporne pomorske lokacije, spruda Skarborou koji Kina okupira više od jedne decenije.

Komande filipinskih i američkih oružanih snaga u zajedničkom saopštenju su naglasile da vežbe nisu usmerene ni prema jednoj zemlji u okruženju. Filipinski predsednik Markos, okružen svojim generalima ušao je u kabinu raketnog sistema HIMARS u pomorskoj bazi San Antonio, a potom je dvogledom i preko TV ekrana pratio tok vežbe.

Predsednik Filipina bi trebalo da se sastane sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom sledeće nedelje u Vašingtonu. Kina je kritikovala ove vojne vežbe, koje su organizovane u kontekstu kritika zvanične Manile zbog "agresivnog" kineskog prisustva u Južnom kineskom moru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.