NAPADNUTI GRANIČARI, PUCNJAVA, IMA RANJENIH! Došlo do snažne razmene vatre, pokušali su da podignu zastavu! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 19:55

NAPADNUTI GRANIČARI, PUCNJAVA, IMA RANJENIH! Došlo do snažne razmene vatre, pokušali su da podignu zastavu! (VIDEO)

Dramatični snimci na prelazu

Jermenski graničar i još jedan iz Azerbejdžana ranjeni su 15. juna u razmeni vatre na ulazu u sporni region Nagorno-Karabah.

U saopštenju, Nacionalna služba bezbednosti Jermenije saopštila je da je grupa azerbejdžanskih graničara pokušala da pređe most preko reke Hakari, koja označava međunarodno priznatu granicu između dve zemlje, i da istakne zastavu na jermenskoj teritoriji. Služba je dodala da je pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osujećen.

additional footage of the incident https://t.co/nXx90EXM9r pic.twitter.com/zR74a245VA

— Hov Nazaretyan (@HovhanNaz) June 15, 2023

Most se nalazi na početku koridora Lačin, poslednjeg preostalog puta koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom, koji je uglavnom naseljen etničkim Jermenima. Ključni koridor je pod nadzorom ruskih mirovnih snaga.

and footage of the incident on the bridge https://t.co/AhlxSQ0tUd pic.twitter.com/bB0rdUbzfc

— Hov Nazaretyan (@HovhanNaz) June 15, 2023

Na snimcima koji su se pojavili na mreži vide se azerbejdžanski graničari koji su bili pod vatrom dok su pokušavali da podignu svoju zastavu. Graničari su bili u pratnji jednog broja ruskih mirovnjaka.

Nakon jermenskog napada, Azerbejdžan je zatvorio koridor Lačin, sprečavajući Jermene da napuste ili uđu u Nagorno-Karabah.

Artsakh authorities say Azerbaijan had banned all humanitarian transportation through the Lachin corridor, including by the Red Cross and Russian peacekeepers https://t.co/5PIbHu1Edu pic.twitter.com/Vp6o7H6eCo

— Hov Nazaretyan (@HovhanNaz) June 15, 2023

TASS je citirao graničnu službu Azerbejdžana koja je rekla da je jedan od njenih stražara ranjen u napadu. Kasnije je ruska novinska agencija citirala jermensku graničnu službu da je jedan od njenih stražara ranjen tokom azerbejdžanskog granatiranja sela u blizini mosta.

Lačinski koridor je blokiran za većinu saobraćaja od decembra, nakon što su azerbejdžanski civili koji su se identifikovali kao aktivisti za zaštitu životne sredine započeli blokadu.

Tenzije između Jermenije i Azerbejdžana su ostale visoke nakon rata u Nagorno-Karabahu 2020. Raspoređivanje ruskih mirovnih snaga pomoglo je da se spreči bilo kakva dalja eskalacija. Međutim, dve zemlje tek treba da postignu rešenje i okončaju sukob.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.