NAPADNUTA VOJSKA VENECUELE: Kolumbijci udarili kukavički, ima mrtvih i zarobljenih!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2021, 21:00

NAPADNUTA VOJSKA VENECUELE: Kolumbijci udarili kukavički, ima mrtvih i zarobljenih!

Drama na granici

Venecuelanski ministar odbrane kaže da je osam vojnika zarobljeno tokom borbi sa kolumbijskim neregularnim organima. Diplomatski odnosi između Venecuele i Kolumbije bili su zategnuti decenijama, a dve zemlje se međusobno optužuju za pružanje finansijskih sredstava i drugu podršku pobunjenicima ili teroristima koji žele da sruše vlade jedne ili druge države.

Osam venecuelanskih vojnika zarobljeno je u borbama sa neregularnim kolumbijskim oružanim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << formacijama u pograničnoj državi Apure, rekao je u subotu ministar odbrane Vladimir Padrino.

- Osam naših vojnih profesionalaca zarobljeno je tokom borbenih operacija. Dobili smo dokaze da su živi. Kao odgovor na ovu situaciju, osuđujemo zločinačku otmicu ovih vojnika pred međunarodnom zajednicom, organizacijama za zaštitu ljudskih prava i zahtevamo da im njihovi  otmičari, koji ih drže ilegalno, poštede živote i telesni integritet - rekao je Padrino u televizijskom obraćanju.

Padrino je rekao da su trupe zarobljene tokom tekuće akcije koja je započela u martu poznate kao "Bolivarijanski štit 2021" - a venecuelanske trupe angažovane su protiv neregularne kolumbijske oružane formacije u državi Apure da bi suzbile trgovinu drogom, otmice, iznudu i druge kriminalne aktivnosti u pograničnom regionu.

Ministar odbrane optužio je militante da su se koristili "ubilačkim i kukavičkim metodama", uključujući postavljanje protivpešadijskih mina i upotrebu eksploziva na daljinu, koji je, kako je rekao, ubio brojne venecuelanske vojnike, a druge ozbiljno povredio.

Padrino je nagovestio da je Karakas uspostavio kontakt sa militantima kako bi osigurao brzo puštanje zarobljenih trupa i rekao da se vlasti koordiniraju sa Crvenim krstom koji bi poslužio kao posrednik. Obećao je porodicama vojnika da će vojska "iscrpiti sva moguća sredstva da se bezbedno vojnici vrate".

Ministar je nastavio da minira kolumbijsku vladu zbog njenog navodnog "nečinjenja" ili "saglasnosti" sa akcijama bandi koje su im omogućile da izvrše svoje zločine u pograničnom području.

- S tim u vezi, neke zemlje su već izrazile duboku zabrinutost zbog regionalne nestabilnosti koju oružano nasilje koje koriste te kriminalne bande može stvoriti na kolumbijsko-venecuelanskoj granici - rekao je on.

Venecuela i Kolumbija dele 2.219 km dugu granicu. Poslednjih godina u pograničnom području se redovno grupišu trupe sa obe strane, i sukobi između venecuelanskih trupa i kolumbijskih krijumčara droge, i kolumbijskih snaga i gerila FARC-a, za koje Bogota tvrdi da dobija podršku iz Karakasa su redovna pojava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.