NAPADNUTA VOJSKA NA ZAPADU ZEMLJE: Ima mrtvih i ranjenih! Ozloglašeni Zalivski klan ne prihvata pregovore

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024, 21:52

NAPADNUTA VOJSKA NA ZAPADU ZEMLJE: Ima mrtvih i ranjenih! Ozloglašeni "Zalivski klan" ne prihvata pregovore

Napad se dogodio u jutarnjim časovima

Jedan vojnik je poginuo, a 12 je povređeno danas u napadu eksplozivom na vojnu jedinicu u zapadnoj Kolumbiji za koji je vojska okrivila ozloglašeni narko-kartel Zalivski klan.

u vojnom objektu u opštini Turbo, oko 480 kilometara severozapadno od Bogote, navodi Ministarstvo odbrane Kolumbije u saopštenju.

Ministarstvo je napad pripisalo frakciji Zalivskog klana, koju vlasti smatraju najvećim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << aktivnim narko kartelom u zemlji i vojska je prethodno sprovodila operacije protiv te grupe, prenosi AP.

Guverner Antiokije, gde se nalazi Turbo, ponudio je nagradu od skoro 12.800 dolara za informacije koje bi dovele do hvatanja vođe frakcije, koga su vlasti identifikovale kao Vildera de Hesus Alkaraza "El India".

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro nastoji da učvrsti plan "potpunog mira" u toj južnoameričkoj zemlji pregovaranjem o miru sa svim njenim oružanim grupama, uključujući levičarskim gerilskim jedinicama i organizacijama za trgovinu ljudima.

Vlada Kolumbije vodi pregovore sa nekoliko različitih organizacija, ali naišla je na poteškoće u vođenju pregovora sa Zalivskim klanom. 

Prošle godine su vlada i ta grupa pristali na prekid vatre, ali su vlasti prekinule razgovore nakon što su optužile narko-kartel da stoji iza napada koji se dogodio tokom rudarskog protesta, a vojska je ponovo pokrenula vojne operacije protiv klana.

U decembru je šest vojnika poginulo, a šestoro je povređeno u napadu koji je vlada pripisala disidentima iz nekada najvećeg pobunjeničkog pokreta u Kolumbiji, Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), dodaje AP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.