NAPADI ZAPADNE KOALICIJE NA JEMEN SU ORUŽANA AGRESIJA: Rusija nikad oštrija: DRAMATIČNO na sednici Saveta bezbednosti UN

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2024, 10:52

NAPADI ZAPADNE KOALICIJE NA JEMEN SU ORUŽANA AGRESIJA: Rusija nikad oštrija: DRAMATIČNO na sednici Saveta bezbednosti UN

Sednica sazvana na rusku inicijativu

Napadi SAD i njihovih saveznika na objekte Huta u Jemenu predstavljaju oružanu agresiju grupe zemalja protiv druge države, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

- Glavni zadatak UN, sadržan u Povelji organizacije, je da sprečava pretnje miru i suzbija akte agresije ili druge povrede mira u skladu sa principima međunarodnog prava. Sa velikim žaljenjem konstatujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da smo se juče suočili upravo sa takvom situacijom: oružanom agresijom grupe zemalja protiv druge države - rekao je Nebenzja,

On je podsetio da Savet bezbednosti UN nije odobrio SAD i njihovim saveznicima napade protiv Huta. Takođe je istakao da ti napadi nemaju ništa zajedničko sa realizacijom prava na samoodbranu u skladu sa članom 51 Povelje UN pošto „nije primenjiv na situaciju sa komercijalnim brodovima“.

- Pravo na samoodbranu se ne može iskoristiti za osiguravanje slobode plovidbe, a naše američke kolege to odlično znaju - napomenuo je Nebenzja.

On je konstatovao je da se rat na Bliskom istoku širi na Crveno more i Adenski zaliv.

- Vašington očigledno ne namerava da se zaustavi na ovome – iz Bele kuće su saopštili da 'zadržavaju pravo' da obnove vojna dejstva ukoliko uoče nove 'pretnje'. Ne morate biti vidoviti da shvatite da će i te 'pretnje' i mere reagovanja SAD određivati proizvoljno, bez imalo obzira na međunarodno pravo - kazao je Nebenzja.

Takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da oštro osudi napad na Jemen.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da oštro osudi napad na Jemen koji je izvela grupa zemalja na čelu sa SAD bez mandata UN. Delimo zabrinutost naših regionalnih partnera u vezi sa tim i pozivamo da se intenziviraju međunarodni napori kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja na Bliskom istoku - poručio je on.

Ambasadorka Linda Tomas-Grinfild je u Savetu bezbednosti UN pokušala odbraniti američke vojne udare protiv Huta u Jemenu, rekavši da su udari izvedeni „da bi se povratila stabilnost u Crvenom moru, uz poštovanje osnovnih principa slobode plovidbe“.

Tomas-Grinfild je u petak rekla da SAD ne žele da šire sukob u regionu, ali je ponovila da su „napadi na bilo koja plovila u Crvenom moru, bez obzira na poreklo ili vlasništvo, potpuno neprihvatljivi“.

Ona je takođe rekla da uprkos suprotnim tvrdnjama, „većina plovila koja su Huti napali nemaju nikakve veze sa Izraelom“.

Ona je pozvala članice UN da zahtevaju od pobunjenika - Huta koje podržava Iran da prestanu sa napadima na brodove, obezbeđujući bezbedno oslobađanje svih posada i brodova koji su još uvek u pritvoru.

(Srbija Danas)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.