NAPADI NA TRAMPA NE STAJU! Još jedna država mu UDARILA ZABRANU: Da li će moći na izbore?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Feb.2024, 08:47

NAPADI NA TRAMPA NE STAJU! Još jedna država mu UDARILA ZABRANU: Da li će moći na izbore?!

Bivši predsednik, navodno, krši ustav SAD.

Sudija američke savezne države Ilinois Trejsi Porter zabranila je da se na glasačkom listiću na predizborima Republikanske stranke nađe ime bivšeg predsednika Donalda Trampa, zbog njegove navodne umešanosti u pobuni na američkom Kapitolu u januaru 2021.

Kako prenosi Rojters, ona je tu odluku odložila, pošto se očekuje da Trampov tim uloži zvaničnu žalbu na tu presudu, tako da se očekuje da konačnu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << presudu donese Vrhovni sud.

Organizacija "Sloboda govora narodu'', koja je predvodila kampanju da se Trampu ne dozvoli učešće na predizborima u Ilionisu, pozdravila je presudu kao ''istorijsku pobedu''.

Portparol Trampove kampanje, najvećeg favorita da bude kandidat Republikanske stranke na predsedničkim izborima u novembru, poručio je da je reč o ''neustavnoj presudi, na koju će se žaliti''.

Trampu je prethodno zabranjeno da učestvuje na republikanskim predizborima u državama Kolorado i Mejn, ali se očekuje da Tramp i na te presude uloži žalbe.

Ustav SAD zabranjuje obavljanje javnih funkcija onima koji su položili zakletvu da će poštovati Ustav SAD, a zatim se ''upustili u pobunu, ili pružili pomoć ili podršku neprijateljima''. Trampove pristalice su 6. januara 2021. napale policiju i preplavile Kapitol u pokušaju da spreče Kongres da potvrdi izbornu pobedu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

Tramp je prethodno održao zapaljivi govor pristalicama, rekavši im da odu na Kapitol i ''da se pakleno bore''.

Izvor: Tanjug

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.