Izvor: B92, 08.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAORUZANA OSOBA UPALA U KANADSKU AMBASADU U BEOGRADU

Beogad -- Lazar Tomic iz Panceva provalio je u ponedeljak oko 13:00 u Kanadsku ambasadu u Beogradu i, naoruzan pistoljem, zapretio da ce izvrsiti samoubistvo ukoliko ne dobije vizu za ulazak u tu zemlju. Nakon 2 sata i pregovora sa obezbedjenjem Ambasade i policijom, Tomic se predao i sproveden je u gradski SUP. Zvanicne informacije o ovom slucaju za Radio B92 je saopstio savezni ministar policije Zoran Zivkovic. "Oko 13:00 je sa oruzjem u Ambasadu usao Lazar Tomic iz Panceva, radnik Radio-televizije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije. On je prosao pored unutrasnjeg obezbedjenja s pretnjom da ce se ubiti ako ne dobije kanadsku vizu. Cela stvar je trajala oko sat i po, niko nije povredjen i nista nije osteceno u Ambasadi", rekao je Zivkovic. Zivkovic je dodao da ce protiv Tomica biti podneta krivicna prijava i da ce biti zadrzan u pritvoru.

Na licu mesta, ispred ambasade Kanade, bio je i sef jugoslovenske diplomatije Goran Svilanovic. On je, nakon privodjenja Tomica, s kojim je nakratko razgovarao, rekao da je vinovnik incidenta u jednom trenutku drzao i taoce, kao i da je delovao uzbudjeno i nervno rastrojeno.

U izjavi za B92, ambasador Kanade u Beogradu Andjela Bogdan izrazila je zadovoljstvo sto je incident zavrsen bez nasilja i zahvalila se policiji i ministru Svilanovicu na profesionalizmu. "Veoma smo zadovoljni sto se sve zavrsilo mirno i sto niko nije povredjen. Ta osoba nije imala nista protiv Kanade, vec je cak u Ambasadi videla nesto poput utocista. Veoma sam zahvalna zbog profesionalizma koji je pokazala policija i koja je primenila veoma dobru taktiku prilikom razoruzavanja i odvodjenja tog gospodina. Veoma sam zahvalna zbog prijateljstva i podrske koje je pokazao ministar Goran Svilanovic. Mislim da to zaista govori o snaznom prijateljstvu nase dve zemlje", izjavila je Andjela Bogdan.

Incident, koji se dogovodio u trenutku napada na Avganistan, ponovo je otvorio problem obezbedjenja ambasada i ostalih stranih predstavnistava u SRJ. Jugoslovenski ministar policije Zoran Zivkovic istice za B92 da diplomate u Beogradu nemaju razloga za strah. "Ovo je koincidencija koja je bila prenaglasena, ali sam siguran da ambasade i diplomatski predstavnici, kao i ljudi koji tamo rade nemaju razloga za strah i oni to znaju i nema razloga za paniku", zakljucio je Zivkovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.