NAMENJEN ZA BORBU PROTIV TERORISTA: Pentagon razvio laser koga do mete navode otkucaji srca

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Feb.2020, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAMENJEN ZA BORBU PROTIV TERORISTA: Pentagon razvio laser koga do mete navode otkucaji srca

Najnoviji američki vojni laser "Džetson" u stanju je da prepozna osobu na udaljenosti do 198 metara očitavanjem vibracija njenog srca.

Ime je dobio prema poznatom futurističkom crtanom filmu Džetsonovi.

Nova tehnologija, koju je razvio Pentagon, u bliskoj budućnosti bi mogla da počne da se koristi za prepoznavanje terorista za kojima se traga i to pre snajperskog ili napada dronom. Cilj razvoja ovog uređaja je da uskoro postane deo arsenala specijalnih američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << specijalnih jednica. Prototip uređaja "dobacuje" razdaljinu od 198 metara, ali stručnjaci veruju da će buduće verzije imati veći domet.

Stjuart Remali iz Kancelarije za tehničku podršku pentagonovog Odeljenja za borbu protiv terorizma kaže da "ne bi išao toliko daleko da kaže da će ova tehnologija moći nekoga da prepozna iz svemira", ali je uveren da će finalna verzija uređaja imati domet veći od 200 metara.

Američka vojska razvija sistem "Džetson" već nekoliko godina. Cilj im je da, kada uređaj bude potpuno upotrebljiv, može da koristi jedinstveni ritam svakog srca kako bi određenu osobu mogao da prepozna u gomili.

"Džetson" prvo infracrvenim laserom prepoznaje vibracije srca. Potom ih povezuje sa određenom osobom na sličan način kao što to rade svi ostali sistemi za biometrijsku identifikaciju (npr. čitača otiska prstiju).

A kada otkucaj srca otkrije prisustvo "cilja", operativci mogu da otvore vatru bez straha da bi mogli da pogode pogrešnu osobu, tvrde iz Pentagona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Američki biometrijski laser prepoznaje teroriste na 200 metara razdaljine

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Feb.2020

Najnoviji američki vojni laser – Džetson (koji je ime dobio po poznatom futurističkom crtanom filmu "The Jetsons), u stanju je da prepozna osobu na udaljenosti do čak 650 fita, odnosno 198 metara, očitavanjem vibracija njenog srca.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.