NALOŽENO PSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE MAJKE DEČAKA IZ NIŠA: Preti joj do 13 godina zatvora, isplivao važan detalj iz njenog života

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Feb.2022, 21:05

NALOŽENO PSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE MAJKE DEČAKA IZ NIŠA: Preti joj do 13 godina zatvora, isplivao važan detalj iz njenog života

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu naložilo je psihijatrijsko veštačenje T. S. (32) iz Niša, majke dvogodišnjeg dečaka koji je preminuo 29. januara od opekotina pod još zvanično neutvrđenim okolnostima, saznaju mediji.

Kako je potvrđeno u niškom OJT ona je upućena na posmatranje u specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici gde će specijalisti sudske psihijatrije veštačiti njeno psihičko stanje kao i uračunljuvost u vreme izvršenja krivičnih dela >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za koja se sumnjiči. Da podsetimo: T. S. je osumnjičena da je izvršila krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, nepružanje pomoći i kršenje porodičnih obaveza.

Ukoliko bude optužena za sva tri krivična dela ukupna zaprećena kazna koja se dobija zbirom pojedinačnih sankcija iznosi 14 godina, budući da za prva dva krivična dela, za kvalifikacije koje se njoj stavljaju na teret, predviđena je maksimalna kazna od po tri a za treće osam godina zatvora. To je međutim samo teorijski, jer se shodno Krivinom zakoniku i sudskoj praksi, nikad ne izriče maksimalni zbir više kazni, već jedinstvena kazna mora biti manja od zbirnog maksimuma. Tako bi po tom scenariju, ukoliko bude i optužena i proglašena krivom za sva tri krivična dela bez olakšavajuće okolnosti, kazna će biti 13,5 godina.

- No, vrlo je moguće da osumnjičena bude optužena i za samo jedno od ova tri krivična dela, jer se ona donekle prepliću i konzumiraju, a to bi onda bilo kršenje porodičnih obaveza u slučaju kada je nastupila smrtna posledica, za šta je zaprećeno osam godina zatvora. Da li će biti tako ili ne, zavisi pre svega od prikupljenih dokaza koje će sud ceniti zajedno sa svim olakšavajućim i otežavajućim okolnostima - kaže izvor medija koji je dobar poznavalac pravosudnih prilika.

Na kraju, T.S. bi, mogla da izbegne zatvorsku kaznu ako veštaci utvrde da nije bila uračunljiva u momentu izvršenja krivičnog dela.

- Ukoliko se utvrdi da u vreme izvršenja krivičnog dela nije bila sposobna da upravlja svojim postupcima i razume značaj istih, njoj bi u tom slučaju bila izrečena mera obaveznog lečenja i čuvanja i psihijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa iz koje bi izašla kada bi se izlečila ili se njeno stanje popravilo u značajnoj meri - kaže izvor.

Prema nezvaničnim informacijama, ona se pre nekog vremena već lečila u Toponici zbog psihičkih problema, pa ni taj scenario nije isključen. Kako stvari sada stoje, T. S. se ponaša čudno jer se na saslušanjuu OJT branila ćutanjem, nakon čega joj je i sud odredio jednomesečni pritvor.

Incident se desio 28. januara oko 16 sati. Majka je policiji ispričala da je dečak sam otišao u kupatilo, skinuo odeću i pustio vrelu vodu, u momentu dok je ona hranila šestomesečnu bebu a baba oblačila njenu petogodišnju sestru.

Dečak je nakon toga lečen u kućnim uslovima bez odlaska na lekarski pregled. Naime, T. S. majka dečaka je kupila mast i gazu u apoteci a nije zatražila lekarsku pomoć za sina iako je, dok mu je mazala mast na opekotine, primetila da mu se na stomaku ljušti koža.

Iste noći, oko četiri sata iza ponoći, pozvala je Hitnu pomoć tek kada je primetila da dete ne diše, ali su lekari mogli da konstatuju samo smrt mališana.

Majka T. S. je nakon tragičnog događaja uhapšena i osumnjičena da je izvršila krivična dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, nepružanje pomoći i kršenje porodičnih obaveza. Nakon saslušanja u tužilaštvu, na kojem se branila ćutanjem, određen joj je jednomesečni pritvor. Baba dečaka D.T. se sumnjiči za krivino delo nepružanja pomoći a krivična prijava protiv nje podneta je u redovnom postupku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Majci dečaka iz Niša koji je preminuo od opekotina određeno psihijatrijsko veštačenje

Izvor: Danas, 06.Feb.2022, 12:14

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu naložilo je psihijatrijsko veštačenje T. S. (32) iz Niša čiji je trogodišnji sin 29. januara preminuo od posledica opekotina izazvanih vrelom tečnošću, potvrđeno je u tužilaštvu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.