Izvor: B92, 25.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NALOG ZA ISTRAGU PROTIV CLANOVA SIK I SLOBODANA MILOSEVICA

Prvo opstinsko tuzilastvo u Beogradu nalozilo je istraznom sudiji da sprovede istragu protiv clanova Savezne izborne komisije zbog 'nepravilnosti' u toku izbora za predsednika Jugoslavije 24. Septembra. U saopstenju se navodi da je to ucinjeno na osnovu krivicnih prijava koje su protiv clanova SIK-a podneli nevladina organizacija G17 plus i jedan od lidera DOS-a Momcilo Trajkovic. Krivicna prijava podneta je i protiv bivseg predsednika Slobodana Milosevica, koji je optuzen da je 'podstrekavao' >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << clanove Savezne izborne komisije na promenu rezultata izbora. Tuzilastvo u saopstenju navodi da ce se o toj prijavi odluciti 'posle prikupljenih dokaza u istrazi' i istice da 'do sada prikupljeni dokazi ne ukazuju na sumnju da je Milosevic izvrsio krivicno delo za koje se u prijavi optuzuje'. Kako prenose drzavni mediji, prijave su podnesene protiv predsednika Komisije Borivoja Vukicevica, sekretara Milisava Milenkovica i clanova Vukasina Jokanovica, Milene Arezine, Milovana Zivkovica, Borivoja Jankovica, Pavla Vukasinovica, Rajka Nisavica, Miomira Perunovica i Zvonimira Tomovica.

U komentaru ovakve odluke za radio B92, advokat Gradimir Nalic iz Jugoslovenskog udruzenja pravnika za ljudska prava kaze da je "dobro da se cak i pre stupanja na duznost nove vlade pravosudje ipak trglo". "Sto se tice krivicne prijave protiv Slobodana Milosevica, ja mislim da ce tu jedna krivicna prijava da sledi drugu, s obzirom na to da je cinio zaista mnoga dela koja mogu da se nadju u opisnom delu Krivicnog zakona", rekao je Nalic. Na pitanje da li bi se prihvatio odbrane nekog od osumnjicenih i kako bi ih branio, Nalic je istakao da ce se tu pojaviti pitanja raznih imuniteta, "ali naravno da bi ih branio, kao sto bih branio i svakog coveka koji mi se obrati za pomoc". "Kako bi bila postavljena ta odbrana, ovog trenutka zaista ne mogu da kazem bez poznavanja predmeta", rekao je Nalic za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.