NAKON UBISTVA BRAĆA NASTAVLJAJU DA TERORIŠU NOVI SAD: Opljačkali čak i salon za pse, a niko im ništa ne može JER IH ŠTITI ZAKON

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024, 23:28

NAKON UBISTVA BRAĆA NASTAVLJAJU DA TERORIŠU NOVI SAD: Opljačkali čak i salon za pse, a niko im ništa ne može JER IH ŠTITI ZAKON

Zakon ih štiti jer su maloletnici.

Trinaestogodišnji Novosađanin koji je priveden sa šesnaestogodišnjim sugrađaninom zbog sumnje da je proteklih nedelju dana počinio više pljački širom Novog Sada, kako se nezvanično saznaje, predat je u nadležnost Centra za socijalni rad odakle je već jednom pobegao nakon što je sa mlađim bratom starim jedanaest godina 14. aprila prošle godine u Tovariševu ubio muškarca starog sedamdeset i pet godina.

Dečaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osumnjičeni za mučko ubistvo nisu mogli biti smešteni u ustanovu zatvorenog tipa zato što su mlađi maloletnici, a to su i iskoristili da pobegnu iz Centra za socijalni rad.

Policija je utvrdila da su nakon bega maloletna braća počinila 32 krađe i pokušaja krađe a sada se trinaestogodišnjak sa prijateljem sumnjiči da je počinio još najmanje devet teških krađa i četiri pokušaja teške krađe širom Novog Sada.

Kako se nezvanično saznaje, maloletna braća zadaju ozbiljne glavobolje nadležnima iz novosadskog tužilaštva i policije jer je zakon na njihovoj strani i ne mogu im ništa zato što su mlađi od 14 godina.

Dušan Jovanov, rođak ubijenog muškarca koji je posle tri meseca agonije preminuo od teških telesnih povreda koje su mu nanela maloletna braća, kaže da nije iznenađen što su ti dečaci nastavili putem kriminala.

- Ulivali su nam neku nadu da će procesuirati barem roditelje tih dečaka ako već njima ništa ne mogu kao što kažu. Mislili smo da će konačno neko odgovarati za smrt našeg rođaka zato što su nas kontaktirali iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu kako bi dobavili dodatnu dokumentaciju radi procesuiranja maloletnih delinkvenata. Rekli su mi da su dečaci koji su ubili našeg  rođaka ponovo počinili niz krivičnih dela. Evo sada čujemo da se taj niz nastavio. Ogorčen sam. Jedino što mogu da poručim nadležnima jeste: "Menjajte zakon, sklonite ih sa ulice, nastradaće nečije dete kao naš  rođak što je nastradao, samo je pitanje dana!"

Dodaje da se ipak nada da će neko odgovarati za ubistvo njihovog rođaka dok iz novosadskog Osnovnog javnog tužilaštva kažu da je postupak dokaznih radnji protiv majke maloletnih delinkvenata u toku.

- Povodom krivične prijave PU Novi Sad, zaprimljene kod ovog Tužilaštva dana 10.07.2023. godine, pred ovim Tužilaštvom u toku je postupak dokaznih radnji protiv muškarca zbog krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz člana 193 stav 1 Krivičnog zakonika, te će nakon prikupljenih svih dokaza i sagledavanja celokupnog činjeničnog stanja biti doneta javnotužilačka odluka - navedeno je u odgovoru OJT.

Podsetimo, muškarac star sedamdeset i pet godina  je nakon prebijanja prebačen na Neurologiju u Novom Sadu. Zadobio je teške povrede glave i pluća. Rođaci su ga prebacili u banju u Melencima gde je pao u komu, a potom su mu se pojavile komplikacije na plućima, zbog čega je hitno prevezen u bolnicu u Zrenjaninu, ali mu nažalost nije bilo spasa.

Kako se saznaje, dečaci su ostali na slobodi nakon teškog krivičnog dela koje su počinili u Tovariševu, za koje nisu krivično odgovorni jer su maloletnici. Od tada su identifikovani kao počinioci 32 krivična dela.

- Krali su sve i svuda. Najviše na Detelinari i oko Bulevara oslobođenja. Mesare, prodavnice, restorane, cvećare, menjačnice, a opljačkali su čak i salon za pse. Nema gde nisu provaljivali, a ukrali bi sve što su smatrali da mogu da unovče. Osim novca krali su cigarete, mobilne telefone, pića i razne druge stvari, a policija je i ranije podnosila prijave - saznaje se nezvanično.

Kako su objasnili nadležni iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, pošto je izvršilac dete jer nema navršenih 14 godina života, čak i da se utvrdi da je izvršeno krivično delo biće doneto rešenje o odbacivanju krivične prijave.

- Prema deci ne može voditi krivični postupak ali će se o tome obavestiti nadležni organ starateljstva radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti prema detetu i njegovim roditeljima - rekli su u novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Oni su tada dodali i da imaju saznanja da je Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu započelo provere vezano za roditelje maloletnog dečaka  u pogledu krivičnog dela zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, što je i potvrđeno.

Izvor: Srbija Danas/Kurir.rs/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.