NAKON JELENA KOJI JEDE ZMIJU, POJAVILA SE I ŽIRAFA KOJA GLOĐE KOST: Uznemirujući snimci ovih biljojeda uzburkali su društvene mreže (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2023, 22:00

NAKON JELENA KOJI JEDE ZMIJU, POJAVILA SE I ŽIRAFA KOJA GLOĐE KOST: Uznemirujući snimci ovih biljojeda uzburkali su društvene mreže (VIDEO)

Biljojedi koji jedu meso i kosti uznemirili su ljude na društvenim mrežama.

Nakon što se pojavio snimak jelena koji jede zmiju, pojavio se još jedan uznemirujući snimak žirafe koja žvaće kost.

Ovo je još neobičnije, ako uzmemo u obzir da su jeleni i žirafe biljojedi čija se ishrana zasniva na hrani biljnog porekla.

Zato je neobično ponašanje ovih životinja zbunilo ljude na društvenim mrežama.

Giraffes are herbivores >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << & use their long necks to reach the leaves & buds in the tree top. They have evolved that way.

But sometimes chew & eat bones to get phosphorus. Nature is amazing. https://t.co/Llw6bHRj9I pic.twitter.com/VkICSn1lin

— Susanta Nanda (@susantananda3) June 12, 2023

Ovaj video je podelila Susanta Nanda, zaposlena u Indijskoj šumarskoj službi, koja je poznata po tome što deli neobične snimke divljih životinja.

- Žirafe su biljojedi koji koriste svoje duge vratove kako bi došli do lišća u visokim krošnjama drveća – pokušala je da objasni neobični snimak.

- Ali povremeno žvaće i kosti kako bi njeno telo dobilo fosfor. Pridoda je neverovatna.

- Žirafe su najviši biljojedi na svetu koji se hrane raznim biljnim vrstama, međutim one povremeno jedu kosti kako bi sebi obezbedile fosfor i kalcijum koji su im neophodni za igradnju skeleta – stoji u Nacionalnoj Geografiji.

- Kosti se ne gutaju, već se ispljunu kada organizam dobije dovoljno nužnih hranjivih materija. Žirafe, takođe, žvaću otpale rogove i kljove slonova da bi dobile dovoljno hranjivih materija.

Korisnici društvenih mreža bili su iznenađeni i fascinirani kada su videli snimak, a mnogi su rekli da su naučili nešto novo o žirafama.

- Žirafa opušteno žvaće kost kao da je zanimljiva grickalica - napisao je jedan u komentaru.

- Neverovatno. Vegetarijanac koji sebi daje oduška – dodao je drugi.

- Sjajni video snimci – naučio sam nešto novo. Hvala - napisao je treći.

- Neverovatne činjenice o biljojedima – napisao je četvrti.

Zbog sličnih razloge je i jelen jeo zmiju. Jeleni takođe mogu da traže meso jer im nedostaju minerali poput fosfora, soli i kalcijuma, posebno u zimskim mesecima kada je biljni svet oskudan. Ovo im omogućava da nadoknade nedostatke hranljivih materija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.