NAJVIŠE ZAVISNIKA OD HEROINA: U Srbiji 14. 000 narkomana na lečenju!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Nov.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVIŠE ZAVISNIKA OD HEROINA: U Srbiji 14. 000 narkomana na lečenju!

- Do sada se oko 14.110 pacijenata javilo za lečenje, a godišnje imamo oko hiljadu hospitalizacija, najviše zbog zavisnosti od heroina - rekla je Mira Kovačević, v.d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti

U Srbiji je registrovano oko 14 hiljada pacijenata zavisnih od droge, najviše od heroina, izjavila je danas dr Mira Kovačević.

- Do sada se oko 14.110 pacijenata javilo za lečenje, a godišnje imamo oko hiljadu hospitalizacija, najviše zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zavisnosti od heroina – rekla je za agenciju Beta Kovačevićeva koja je v.d. direktora Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Kako je objasnila Kovačevićeva, iako većinu pacijenata čine zavisnici od heroina, broj zavisnika od te droge se smanjuje.

- U Evropi i kod nas se porast broja zavisnika od heroina smanjuje, ali postoji porast ljudi koji uzimaju više droga u isto vreme – dodala je ona.

Foto: AP/Tanjug

Prema njenim rečima, većina pacijenata je starosti između 18 i 35 godina, ali ima i pacijenata od 15, 16 godina.

- Lečenje je za svakog pacijenta individualno, imamo i savetovalište za mlade koji informiše mlade i sanira dosadašnje posledice –  navela je Kovačevićeva koja je i psihijatar.

Upitana koji je najefikasniji način prevencije, ona je odgovorila da se ranije mislilo da je neka vrsta zastrašivanja podacima najefikasnija, ali da se to ispostavilo kao netačno.

- Sad se ide više na promociju zdravih stilova života, na odnos u porodici i rešavanje konfliktnih situacija unutar porodice. U prevenciji učeštvuje i više ministarstava – zdravlja, unutrašnjih poslova, prosvete, a u školama se o štetnosti droga uči u okviru predmeta –  zaključila je Kovačević.

(Telegraf.rs / Beta)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.