NAJVEĆI NEREŠENI ZLOČINI 90-TIH: Ubistvo Belog prvo političko smaknuće

Izvor: Press, 01.Nov.2017, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVEĆI NEREŠENI ZLOČINI 90-TIH: Ubistvo Belog prvo političko smaknuće

Branislav Matić Beli brutalno likvidiran pre 26 godina ispred svoje kuće na Voždovcu, odmah posle povratka iz Topole sa velikog osnivačkog skupa Srpske garde i pristalica opozicije.
Foto: Privatna arhiva
Ubistvo Branislava Matića Belog u avgustu 1991. upamćeno je ne samo kao prvo „javno smaknuće“ poznatog beogradskog kriminalca već i zbog načina na koji je izvedeno: bila je to dobro planirana >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i u tom trenutka najbrutalnija likvidacija.
Javnost tada još postojeće Jugoslavije ubistvo je odmah okvalifikovala kao politički zločin, a osnovni razlog za takav stav utemeljen je u meri u kojoj su sve druge teorije bile neuverljive.
Protiv Miloševića
Poslednjih godina života Matić je postao politički veoma angažovan, uveren da svom narodu i državi može pomoći. Ranije veliki simpatizer predsednika Slobodana Miloševića, u čiju čast je štampao i kalendar s njegovim likom, s vremenom je postao ubeđeni opozicionar, odlučivši da u „povratak srpstva“ uloži i sopstveni kapital. Upravo je prestrojavanje s jedne na drugu političku stranu bio, i do danas ostao, jedini vidljiv razlog njegove likvidacije.
Matić je usmrćen ispred svoje kuće na Voždovcu rafalnom paljbom iz automatskih pušaka dvojice napadača. Tog 3. avgusta u Topoli je održan skup Srpske garde, na kojem se okupilo oko 7.000 nesuđenih pitomaca, po obeležjima i zamislima prve srpske vojske posle Drugog svetskog rata. Uz Matića, koji je bio zadužen za sve potrebe Garde, paradi nove vojne formacije prisustvovali su Đorđe Božović Giška, njen komandant, i Aleksandar Knežević Knele. Kako je kasnije ispričao Kneletov otac Dušan, po povratku u Beograd svi zajedno su svratili do njega, s namerom da potom odu do Matićeve kuće. U međuvremenu su se razdvojili, a nepunih pola sata kasnije saznali su da je Beli ubijen. Dušan Knežević je siguran da je zamka za Belog bila zapravo stupica za svu trojicu, ali je sticaj okolnosti hteo da tom prilikom Giška i Knele prežive.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.