NAJSNAŽNIJA SRPSKA KLETVA! Od nje se u narodu odomaćio STRAH: ledi krv u žilama

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2022, 20:39

NAJSNAŽNIJA SRPSKA KLETVA! Od nje se u narodu odomaćio STRAH: ledi krv u žilama

U narodu postoji verovanje da Kneževa kletva još nije skinuta sa srpskog naroda.

Iako se smatra da kletva važi do šestog kolena, a da je sedmo oslobođeno, Lazareva kletva je trajna, zavetna i univerzalna.

Kletva je, kao verbalna osveta, upozorenje poznata u skoro svim narodima. U nekim običajima ima propratne rituale, ali uvek značaj kletve zavisi od onoga ko je izgovori. Jaka kletva je ako je izgovori jaka ličnost.

U srpskoj istoriji, kletva Kneza >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Lazara Hrebeljanovića jedna je od navažnijih i najsnažnijih. Izgovorena kao poziv srpskim junacima da učestvuju u Kosovskom boju, na Vidovdan, 1389. godine, zabeležena je u dve epske pesme Kosovskog ciklusa.

U pesmi "Musić Stevan", kletva glasi ovako:

- Ko je Srbin i srpskoga roda, I od srpske krvi i kolena, A ne doš`o na boj na Kosovo: Ne imao od srca poroda, Ni muškoga, ni devojačkoga! Od ruke mu ništa ne rodilo. Rujno vino, ni šenica bela! Rđom kap`o, dok mu je kolena!

Tačnije, tako je Musić Stevan preneo svojoj ljubi da je rekao Knez Lazar na večeri.

U pesmi "Kneževa večera", direktna kletva je kraća:

- Ko ne dođe na boj na Kosovo, Od ruke mu ništa ne rodilo: Ni u polju bjelica pšenica, Ni u brdu vinova lozica!

Iako se u smatra da kletva važi do šestog kolena, a da je sedmo oslobođeno, Lazareva kletva je trajna, zavetna i univerzalna.

U narodu se odomaćio strah od strah od Lazareve kletve i želja da se oslobodi posledica. Kada je nakon Drugog balkanskog rata srpska vojska 1913. godine dočekana u Beogradu kao pobednik, na trijumfalnim kapijama kroz koje je prolazio defile bile su ispisane poruke. Na jednoj je pisalo: "Bježi grda kletvo s roda, zavet Srbi isuniše!"

Kneževa kletva iz pesme "Musić Sevan" je urezana na spomeniku kosovskim junacima na Gazimestanu. Doduše, izostavljen je drugi stih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

OVO JE NAJSNAŽNIJA SRPSKA KLETVA: Kažu da je zbog nje u narodu zavladao STRAH, a njene reči LEDE KRV U ŽILAMA

Izvor: Kurir, 08.Mar.2022, 14:58

U narodu i sada postoji verovanje da Kneževa kletva još nije skinuta sa srpskog naroda

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.