NAJNŠTAJN: Obratite pažnju ako citarate Ajnštajna, jer on ovo nikada nije rekao!

Izvor: Kurir, 18.Okt.2014, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJNŠTAJN: Obratite pažnju ako citarate Ajnštajna, jer on ovo nikada nije rekao!

Ukoliko koristite neku od popularnih društvenih mreža, sigurno ste svakodnevno zasuti brojnim mudrostima i citatima kojim se vaši prijatelji služe bez mere i milosti. Međutim, autori tih citata često nisu tačno navedeni. Uzmimo Ajnštajna za primer

Nema sumnje da je Albert Ajnštajn bio neosporni genije, ali oni koji ga citiraju kako bi sebe prikazali pametnijim i obrazovanijim nego što jesu, trebalo bi da budu oprezni, jer slavni fizičar nikada nije izgovorio mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << misli koje mu se pripisuju.

Naučnici su čak izmislili naziv za fenomen lažnih citata tvorca teorije relativnosti - Najnštajn.

Među mudrostima koje se najčešće pogrešno citiraju kao Ajnštajnove su: "Kada bi pčele izumrle sa lica Zemlje, ljudskoj rasi bi ostalo svega četiri godine života" (Čarls Darvin i Moris Meterlink) i "Informacija nije znanje" (Frenk Zapa).

Čak ni čuvena formula E = mc2 nije u potpunosti njegova.

Naime, prema pisanju renomiranog časopisa New Science, kada je Ajnštajn došao do ove formule za teoriju relativnosti, svet nauke je koristio druge simbole za energiju i brzinu svetlosti, pa je tako ono što je zabeležio zapravo glasilo m = L/V2.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.