NAJNOVIJI PODACI! Još 172 inficiranih, preminulo šest osoba: Kojoj deci će biti preporučena vakcina protiv kovida?

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2021, 15:17

NAJNOVIJI PODACI! Još 172 inficiranih, preminulo šest osoba: Kojoj deci će biti preporučena vakcina protiv kovida?

Najnoviji presek stanja koronavirusa u našoj zemlji

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.895  osoba, od kojih je 172 pozitivno, dok je, nažalost, šest  osoba preminulo.

Na respiratorima je u poslednjem danu bilo 19  pacijenata.

Kompanija "Fajzer" podnela je zahtev da ta vakcina u Srbiji bude odobrena i za vakcinaciju dece starosti od 12 do 15 godina
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
 Komisija koja će o tome odlučivati danas zaseda, a detalje o tome je izneo sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

- Agencija za lekove i medicinska sredstva jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole. Komisija je sastavljena od vrsnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta. Očekujem da će dati pozitivno svetlo ili sertifikat koji će dati upotrebu vakcine za decu od 12 do 15 godina, tim pre što su i američke agencije FDA već dale upotrebnu dozvolu, kao i evropska agencija EMA. Nama je u ovom trenutku najvažnije da je vakcina bezbedna i pouzdana, s obzirom na to da se radi o deci od 12 do 15 godina. Očekujem da će i Nacionalni komitet za imunizaciju (NITAG) dati preporuke, posle toga i Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije i bitno nam je njihovo mišljenje i naravno, Batut kao jedna krovna institucija u Srbij - navodi on.

Dr Đerlek je pojasnio i kojoj deci će biti preporučena ta vakcina, ukoliko bude odobrena.

- Verovatno će se ta vakcina prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti, gde upala pluća može da im ugrozi zdravlje ili čak život, očekujemo od NITAGA da će i pedijatri imati značajnu ulogu. S obzirom na to da se radi o maloletnoj deci, naravno da su roditelji ti koji će biti u toku i odlučivati o svojoj deci - navodi Đerlek.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za 24 sata u Srbiji 172 nova slučaja infekcije koronavirusom, preminulo šest osoba

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2021

U poslednja 24 sata u Srbiji su registrovana 172 nova slučaja infekcije koronavirusom, od 9.895 testiranih, a preminulo je šest osoba.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

U Srpskoj samo 12 novozaraženih: Na respiratorima još 15 osoba

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2021, 12:16

U BiH u poslednja 24 sata preminule dve osobe od posledica korone..Оd pоslеdnjеg izvеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој izvršеnо је tеstirаnjе 437 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 12 оsоba, podaci...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.