NAJNOVIJI PODACI! Još 1.523 novoobolelih, preminulo 19 lica: Koju vakcinu primiti s obzirom na godine i zdravstveno stanje?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 16:05

NAJNOVIJI PODACI! Još 1.523 novoobolelih, preminulo 19 lica: Koju vakcinu primiti s obzirom na godine i zdravstveno stanje?

Najnoviji podaci o korona virusu u Srbiji.

U Srbiji u poslednjih 24 sata testirano je 8.779 građana. Od toga je novozaraženih 1.523.

Nažalost, preminulo je 19 pacijenata.

Na respiratorima širom zemlje trenutno je 176 pacijanata.

U momentu kada se javlja velika zainteresovanost građana za vakcinu, u momentu kada neki imaju antitela, neki ne, ili ne znaju da imaju, srčani bolesnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osobe koje imaju problem sa alergijama, trudnice, stari i mladi muče muku oko jednog istog pitanja, koju vakcinu protiv korona virusa ne smeju da prime, i koju vakcinu bi bilo najbolje da prime? Detaljno objašnjenje kako vaše godine i različita zdravstvena stanja utiču na to koju vakcinu biste smeli da primite, a koju ne.

Na samom početku bitno je napomenuti da mlađi od 16 godina i oni koji imaju teške alergijske reakcije ne smeju da prime Fajzerovu vakcinu.

Naime, jedina grupa ljudi koja ne sme da primi Fajzerovu vakcinu protiv korone trenutno su osobe sa teškim alergijskim reakcijama, kao što su npr. anafilaktički šok, osobe koje nose injekcije adrenalina sa sobom, osobe alergične na PEG, polietilen glikol, i osobe alergične na polisorbat, osim ako njihov alergeolog nije izvršio pregled i utvrdio suprotno.

Rusku vakcinu ne bi trebalo da prime mlađi od 18 godina, trudnice i hronični bolesnici.

Na samom početku su iz Gamaleja centra sugerisali da stariji od 60 godina ne treba da prime Sputnjik V vakcinu, ali krajem 2020. godine stigla je vest da je vakcina odobrena i za one koji imaju više od 60 godina. Međutim, prvi kontingent vakcine Sputnjik koji je stigao u Srbiju i odobren 31. decembra bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina.

S obzirom na to da se Sputnjik V nije testirao na deci, prvi komentari i upozorenja jesu da ruska vakcina nije za mlađe od 18 godina.

Kineska vakcina Sinofarm nije za trudnice, za mlađe od 16 godina, alergične osobe i ozbiljne hronične bolesnike.

U dokumentu koji je sa kineskom vakcinom Sinofarm stigao u Srbiji stoji da ovu vakcinu ne smeju da prime oni koji imaju alergiju na bilo koju komponentu vakcine, zatim osobe koje su imale teške neželjene reakcije na prethodnu dozu vakcine, kao i oni koji imaju teške alergijske reakcije u anamnezi.

Ostale kontraindikacije uključuju akutne zarazne i neinfektivne bolesti, febrilnost (temperatura iznad 37), ozbiljnu hroničnu bolest, trudnoću i dojenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još 1.523 novoobolela, 19 preminulih, 176 na respiratorima

Izvor: Danas, 25.Jan.2021

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 1.523 novozaražena od korona virusa i 19 preminulih.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.