NAJNOVIJI ANTI-KOVID LEK STIŽE U SRBIJU: Zahvaljujući inovativnom medikamentu spašen život Donalda Trampa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2021, 10:14

NAJNOVIJI ANTI-KOVID LEK STIŽE U SRBIJU: Zahvaljujući inovativnom medikamentu spašen život Donalda Trampa!

Američki lek protiv korone koji stiže u Srbiju i od koga se očekuje da spase živote najrizičnijih pacijenata, proizvodi kompanija "Eli Lili" pod nazivom "bamlanivimab".

Predsednik Vučić potvrdio je da bi američki medikament protiv kovida, ne navodeći njegov naziv, u Srbiju trebalo da bude isporučen u aprilu ili maju. Otkrio je, ipak, da je država za oko 2.000 doza izdvojila čak 40 miliona dinara.

Ovaj lek je, inače, jedan od najskupljih i najnovijih u lečenju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kovida, a za svoje građane naručila ga je i Nemačka.

Inovativni medikament je, naveliko, nakon oporavka od kovida, hvalio bivši američki predsednik Donald Tramp. Njemu je glavu spasao upravo ovakav lek, baziran na antitelima, samo drugog proizvođača - kompanije "Regeneron" - REGN-CoV-2.

Medikamenti oba proizvođača su bazirani na antitelima, "bamlanivimab" na jednoj vrsti, a "Regeneronov" na kombinaciji dve vrste antitela (kasirivimab i imdevimab). Nakon ekspresnog oporavka od infekcije koronom, Tramp se javno založio za njihovu što bržu registraciju i nabavku velikih količina za građane SAD. NJemu je ovaj lek, tada još u eksperimentalnoj fazi, sprečio teži tok bolesti i pomogao da brzo izbaci virus iz organizma.

Ova leka deluju slično kao vakcine, jer razvijaju antitela koja se kače za "pipke" virusa i blokiraju njihovo prodiranje u ćelije ljudskog organizma. "Bamlanivimab" je namenjen najrizičnijim pacijentima, ali ne kada bolest toliko odmakne da stignu u najteže faze, kada su u bolnici i na terapiji kiseonikom. Daje se čim se potvrdi kovid 19, a lekar ustanovi da bi pacijent, zbog pridruženih bolesti, mogao da razvije teški oblik infekcije. Na primer, ako neko već ima ozbiljne hronične bolesti srca, pluća, bubrega ili ako je reč o onkološkom pacijentu. Najefikasniji je u prvih deset dana od zaražavanja.

Lekari u Srbiji još nemaju dovoljno informacija o ovoj inovativnoj terapiji, jer nisu imali priliku da je primenjuju u kliničkim uslovima. Ipak, pojedini kažu da je "čista ekskluziva" što nabavljamo ovaj lek, jer je u odnosu na ostale, kako tvrde - bez premca! U krugovima farmakologa se nadaju da će Srbija uskoro da nabavi i "Regeneronov" medikament.

- Nije jednostavno govoriti o efikasnosti nekog leka, jer su nam dosadašnja iskustva pokazala da se deletvornost u slučaju lečenja kovida brzo menja, međutim, "bamlanivimab" se pokazao vrlo stabilno i mnogo nade polažemo u njega - kaže farmakolog u jednom kliničko-bolničkom centru u Beogradu.

Prof. dr Slobodan Janković, farmakolog Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu, objašnjava da se "bamlanivimab" još intenzivno ispituje kroz kliničke studije u pogledu efikasnosti i bezbednosti kod pacijenata sa kovidom.

- Farmaceutska kompanija koja ga proizvodi ima dugu tradiciju. Tako da se "bamlanivimab" u nekim zemljama koristi i van kliničkih studija za vanbolničke pacijente sa lakim do umerenim tegobama uzrokovanih virusom korona. To znači da su nadležne agencije tih zemalja to dozvolile - kaže prof. Janković. - Ali, to ne podrazumeva da ga lekari rutinski propisuju svim pacijentima, već samo kod onih sa visokim rizikom od pogoršanja bolesti ili hospitalizacije.

Mađarska odobrila primenu

Prva država EU koja je odobrila primenu "bamlanivimaba" je Mađarska, u koju je već stigla prva isporuka ovog leka. I Nemačka će svojim građanima obezbediti ovu terapiju. Tamošnja vlada naručila je 200.000 doza dva inovativna leka, a cena po pacijentu je 2.000 evra - ukupno 400 miliona evra. Čeka se da njihova agencija za lekove da zeleno svetlo. Ovi lekovi su u SAD registrovani jesenas po hitnom postupku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Srbiju stiže lek protiv korone koji košta 2.000 EVRA PO DOZI i koji je koristio Tramp

Izvor: Blic, 25.Feb.2021

Američki lek protiv virusa korona "bamlanivimab" u maju bi trebalo da stigne u Srbiju. Ovaj lek spada u inovativnu terapiju protiv korona virusa i može da spreči pogoršanje toka bolesti kod najrizičnijih pacijenata.

Nastavak na Blic...

"Čudotvorni" lek protiv korone stiže u Srbiju: Daje se u jednoj dozi i u samo četiri situacije

Izvor: B92, 25.Feb.2021

Američki lek protiv korone pod nazivom "bamlanivimab" kompanije "Eli Lili" stiže u Srbiju u aprilu ili maju, najavio je predsednik Aleksandar Vučić. Za američki medikament protiv kovida država je izdvojila čak 40 miliona dinara za oko 2.000 doza. Ovaj lek je velika nada za sve teško obolele od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.