NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Pripremite se za olujno nevreme, a onda nam SLEDI ŠOK! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020, 07:13

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: Pripremite se za olujno nevreme, a onda nam SLEDI ŠOK! (FOTO)

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje na pljuskove i grad.

Tokom popodneva u južnim i zapadnim predelima zemlje kratkotrajni pljuskovi i grmljavine.

RHMZ upozorava da se u utorak i sredu lokalno očekuju vremenske nepogode sa velikom količinom padavina za kratak period, u zoni pljuska i sa kratkotrajno jakim i olujnim vetrom, a u utorak i sa lokalnom pojavom grada.

I meteorolog Đorđe Đurić je na svom Facebook nalogu objavio prognozu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za naredne dane, upozorivši da nam ponovo stižu grmljavinske oluje, lokalno grad i obilni pljuskovi.

On navodi i da će nam poslednja dekada avgusta doneće tropski talas.

- U Srbiji u utorak još toplije. Maksimalna temperatura biće do 33°C. Pre podne očekuje se sunčano. Sredinom dana i posle podne biće nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, uz mogućnost i grmljavinskih oluja i nepogoda. Krajem dana i tokom večeri iz oblasti Bosne i Hrvatske očekuje se jači oblačni sistem sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz pojavu grada, obilnijih pljuskova i olujnog vetra. Očekuje se da padne od 10 do 30 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno i preko 50 mm, a na pojedinim lokacijama može doći do lokalnih poplava i to ne zbog izlivanja reka, već zbog nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate ogromnu količinu kiše u veoma kratkom vremenskom intervalu - naveo je on.

U sredu promenljivo oblačno i nešto svežije, ali sparno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Ponegde se očekuje pojava kratkotrajnih grmljavinskih nepogoda. Maksimalna temperaura biće od 25 do 30°C.

U četvrtak stabilizacija vremena. Biće suvo i toplije, temperatura oko 30°C.

Od petka sunčano i toplije, a za vikend i tropski toplo, uz temperature ponegde i preko 35°C.

Priliv vrele vazdušne mase sa severa Afrike biće dodatno uslovljen snažnom ciklonskom aktivnošću iznad severnog Atlantika, jer će se ostaci tropskog ciklona spojiti sa niskim pritiskom iznad Islanda i ova snažna oluja doneće ekstremne obilne padavine i orkanske vetrove Britanskim ostrvima, a našem području snažno južno srujanje i veoma visoke temperature.

Poslednja nedelja avgusta proteći će u znaku pravog letnjeg vremena i temperatura od 30 do 35°C

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.