NAJNOVIJA INFORMACIJA: Od danas novi način testiranja na koronu, svako će prvo raditi OVAJ TEST

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020, 19:24

NAJNOVIJA INFORMACIJA: Od danas novi način testiranja na koronu, svako će prvo raditi OVAJ TEST

Od danas je promenjen način testiranja na koronavirus i svako ko se testira radi Elisa test, odnosno brzi test na antitela i ukoliko on pokaže aktivno prisustvo virusa, radi se PCR (pi-si-ar) test, koji bi to trebalo i da potvrdi.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prosledio je danas svim zdravstvenim ustanovama odluku Kriznog štaba da je " primarni način testiranja serološko testiranje, pa posle utvrđivanja IgM antitela radilo bi se PCR testiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kovid 19".

Do sad je kovid 19 utvrđivan isključivo PCR testovima, koji se baziraju na analizi brisa nosa i ždrela, a od danas se to najpre čini Elisa testom, koji se radi analizom uzorka krvi iz vene.

Elisa test, odnosno brzi test, za 15-ak minuta pokazuje da li osoba ima u ovom momentu virus ili ga je ranije preležala. Ukoliko test pokaže IgM, odnosno da je virus sada u organizmu, radi se PCR test, koji važi za pouzdaniji i koji bi trebalo da pokaže da li je zaista ta osoba kovid pozitivna.

Brzi test je i jeftiniji za zdravstveni sistem od PCR testa, što pokazuju i cene za one koji bi da se testiraju na sopstevi zahtev, odnosno za one koji ne ispunjavaju definiciju slučaja da bi to učinili o trošku države. Elisa se plaća 1.200 dinara, a PCR 6.000.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.