NAJLEPŠI EPILOG: Orao belorepan poleteo iz gnezda pa završio na tlu! Ali onda se dogodilo nešto sasvim neočekivano

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 16:41

NAJLEPŠI EPILOG: Orao belorepan poleteo iz gnezda pa završio na tlu! Ali onda se dogodilo nešto sasvim neočekivano

Priču o orlovom nesrećnom prvom letu i spasavanju, ispričao je biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Marko Tucakov.

Susreti sa životinjama u prirodi nisu uvek prijatni, ali ima onih čarobnih trenutaka koji nam oduzimaju dah i teraju nas da ustuknemo pred lepotom.

Stručnjaci i šumari koji većinu vremena provode u prirodi naviknuti su na susrete svake vrste. Tako je jedan srpski šumar ovih dana imao privilegiju da se druži sa mladim orlom belorepanom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nakon što ga je spasao.

U petak 5. juna tokom seče u šumi koja se nalazi u Pančevačkom ritu, kod naselja Vrbovsko, šumar je pronašao ovog mladog orla belorepana na tlu. Ptica nije mogla da leti i on ju je poneo kući u Kovilj, istovremeno obavestivši službe zaštite prirode iz JP Vojvodinašume. Oni su obavestili o tome Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i ptica je istog dana stigla u Zavod.

Pošto još ne može da leti, najverovatnije je da je tokom nekih od prvih probnih letova iz gnezda izgubio ravnotežu i, onako neiskusan, završio na tlu. Naime, u ovom periodu mladunci belorepana napuštaju sigurnost gnezda i, rizikujući život, počinju prve letove.

Dobar dan. Ja sam orao belorepan. Malo sam se preračunao pa sam prilikom prvog leta ispao iz gnezda, a još ne znam da letim. Danas će me neki ljudi vratiti gore. Držite palčeve za novi pokušaj! pic.twitter.com/xX8Bady6Jq

— Marko Tucakov (@MarkoTucakov) June 10, 2020

Pošto odrasli belorepani hrane i ohrabruju i one mladunce koji završe na tlu kako bi što pre poleteli, u utorak će mladunče biti vraćeno ispod svog gnezda. Naime, stručnjak za orlove belorepane Ištvan Ham poznaje svako gnezdo u Srbiji i tačno zna, na osnovu nalaza, gde se nalazi gnezdo sa koga je neuspešno poletela ova ptica.

- U puštanju orla, koji se trenutno nalazi u stacionaru u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, učestvovaće JP Srbija šume, koje gazduju tamnošnjom šumom, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Zavod za zaštitu prirode Srbije. Nadamo se najboljem - kaže Tucakov.

Dodaje i da neuspešni prvi letovi orlova belorepana nisu retki.

- Juče je u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode stigao još jedan belorepančić iste sudbine, koji potiče iz gnezda kod Čerevića. I njega ćemo vratiti roditeljima sledeće nedelje - zaključuje biolog.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.