NAJJAČI U REGIONU! Srpska vojska lider Zapadnog Balkana prema listi renomiranog sajta Globalfirepower

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2024, 19:36

NAJJAČI U REGIONU! Srpska vojska lider Zapadnog Balkana prema listi renomiranog sajta "Globalfirepower"

Odraz višegodišnjeg napornog rada i pametnih ulaganja.

Srbija je najmoćnija vojna sila u regionu, ako se izuzmu Rumunija i Mađarska, prema podacima najnovije liste koju je objavio sajt "Globalfirepower".

Srbija je zauzela 56. mesto sa indeksom od 0,9038, dok su lošije rangirane su Bugarska - 62. mesto, Hrvatska - 66. mesto, Albanija - 90. mesto, Slovenija - 91. mesto, Severna Makedonija - 110. mesto, Bosna i Hercegovina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - 116. mesto, kao i Crna Gora - 129. mesto, što je čini liderom među zemljama bivše Jugoslavije.

Jedine dve zemlje u komšiluku koje su bolje plasirane od Srbije su Mađarska i Rumunija, koje zauzimaju 54. odnosno 47. mesto na listi.

Rejting se sastavlja na osnovu indeksa PwrIndx (Indeks moći) koji ocenjuje broj vojnih jedinica, finansijsku situaciju, logističke mogućnosti i geografiju zemlje.

Američka vojska zauzela je prvo mesto sa indeksom borbene moći od 0,0699. Rusija je na drugom mestu sa rejtingom od 0,0702. Na trećem mestu je Kina sa indeksom vojne moći od 0,0706. Četvrto i peto mesto zauzimaju Indija i Južna Koreja, dok dalje slede Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija.

Kompletnu listu najmoćnijih vojnih sila možete pogledati OVDE

Izvor: Srbija Danas/Informer

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.