NAJGRUBLJI AKT DISKRIMINACIJE Još jedna država donosi SRAMNU odluku protiv Rusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 15:28

"NAJGRUBLJI AKT DISKRIMINACIJE" Još jedna država donosi SRAMNU odluku protiv Rusa

Novi zakon će biti predstavljen uskoro

Litvanski ministar obrazovanja Gintautas Jakštas predložio je da se u školama postepeno prestane sa predavanjima na ruskom jeziku.

On je podsetio da su u susednim zemljama, Letoniji i Estoniji, ne samo odustali od škola u kojima se nastava odvija na ruskom već da rade i na tome da se ruski ne predaje ni kao strani jezik.

- Treba da se ugledamo na naše susede, treba da se orijentišemo na jezike EU >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - naveo je on i dodao da će nacrt dokumenta o prestanku nastave na ruskom jeziku biti predstavljen za nekoliko nedelja.

Podsetimo, Sejm Letonije je 28. septembra prošle godine odobrio novu koncepciju nacionalne bezbednosti prema kojoj će letonskim javnim medijima od 1. januara 2026. godine biti zabranjeno emitovanje programa na ruskom jeziku.

- Taj korak smatramo najgrubljim aktom diskriminacije i segregacije na etnolingvističkoj osnovi, još jednom manifestacijom agresivnog šovinističkog nacionalizma koji je letonsko rukovodstvo uzdiglo na rang državne politike i ideologije - rekla je tim povodom portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Srbija Danas/Sputnjik

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.