NAJEZDA VELIKIH KOMARACA U SRBIJI: Ni po koju cenu ih NE UBIJAJTE

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2022, 01:03

NAJEZDA VELIKIH KOMARACA U SRBIJI: Ni po koju cenu ih NE UBIJAJTE

Zbog svog izgleda se u našem narodu često pogrešno nazivaju muškim komarcima, ali zapravo pripadaju potpuno drugoj vrsti insekata.

Vrlo često ga nazivamo i "velikim komarcem" i "divovskim komarcem", ali veoma grešimo. Ime ovih insekata je tipula i pripadaju grupi muva.

Na svetu postoji više od 1.000 vrsta, za ljude su bezopasni, jer se ne hrane krvlju, kao komarci, već nektarom biljaka. Takođe, veoma su korisne, jer oprašuju biljke.

I >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ženka i mužjak su identične veličine, a karakteristični su po dugim i krhkim nogama. Žive u vlažnim područjima, a u kuće nam ulaze sasvim slučajno.

Zato, sledeći put kada vas poseti tipula, otvorite joj vrata ili prozor da bezbedno izađe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.