NAJDUŽA PLAŽA NA SVETU je duga 150 kilometara i pravi je mamac za turiste

Izvor: Blic, 14.Okt.2015, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJDUŽA PLAŽA NA SVETU je duga 150 kilometara i pravi je mamac za turiste

U Australiji postoji mngo dugačkih i pravih stvari: neke od njih su 145 kilometara dug put bez ijedne krivine, 478 kilometara dug pravac pruge - najduži takav na svetu i najduža ograda za divlje pse dužine 5600 kilometara. Jedna od takvih stvari je i plaža u Viktoriji koja je duga čitavih 150 kilometara.

Ova plaža se nalazi u regionu Gippsland na jugositočnom delu obale VIktorije i duga je tačno 151 kilometar (94 milje). Iza ove plaže se nalaze peščane dine koje odvajaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gippsland jezera koja predstavljaju najveći vodeni sistem na kopnu na južnoj hemisferi.

Ova plaža se proteže koliko oko može da vidi i predstavlja jednu od najprirodnijih i netaknutih plaža na svetu. Interesantno je takođe da ovu plažu ne presecaju stenoviti odlomci ili platforme kopna ona je zapravo samo kilometri i kilometri najfinijeg peska.

Ispod vode, velike količine peske prave morsko dno koje se prostire u svim pravcima i ono zapravo predstavlja sklonište za veoma diverzifikovan morski život. Činjenica je da baš ova plaža predstavlja jedan od najdiverzifikovanijih prirodnih sistema na Zemlji. Otprilike 860 različitih vrsta živi na 10 metara kvadratnih ovog prostora.

Kao takva ova plaža privlači i veliki broj turista svake godine. Popularni prioblani gradovi u blizini primaju turiste i nude mnogo sadržaja od kampova pa do piknika, posmatranja kitova, kupanja i sportova na vodi.

"The Ninety Mile Beach Marine National Park" je takođe lociran u blizini i zauzima 5 kilometara obale. On se takođe nalazi u blizini peščanih dina koje štite Gippsland jezera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.