NAJDUŽA GEORGIJEVSKA LENTA NA SVETU: U čast pobede nad fašizmom razvijena je u gradu heroju - Smolensku (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 21:02

NAJDUŽA GEORGIJEVSKA LENTA NA SVETU: U čast pobede nad fašizmom razvijena je u "gradu heroju" - Smolensku (VIDEO)

Zauzela je ogromnu površinu

Uoči Dana pobede 9. maja u Smolensku je razvijena najduža Georgijevska lenta na svetu. Dugačka je 300, a široka sedam metara. Traka je zauzela površinu od 2.000 kvadratnih metara.

Smolensk je, inače, jedan od gradova u Rusiji kojem je dodeljeno zvanje "Grada-heroja", 6. maja 1985. godine. Lenta sličnih dimenzija raširena je 2019. godine na Dan heroja otadžbine.

Crno-narandžasta lenta predstavlja jedan od najprepoznatljivijih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << simbola Dana pobede. Ona je postala simbol hrabrosti, viteštva, vrline i pobede. Na istoku Ukrajine i na Krimu ona simbolizuje i otpor. U ostatku Evrope obeležje je pobede nad fašizmom, a u Srbiji još jedan simbol jedinstva s ruskim narodom.

Nastanak Georgijevske lente dovodi se u vezu sa 26. novembrom 1769. godine. Na taj dan, carica Katarina Velika ustanovila je orden Svetog Velikomučenika Georgija Pobedonosca i odredila boje ordena - crnu i narandžastu.

Danas se u Rusiji proslavlja Dan Georgija Pobedonosca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.