Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2022, 00:53

NAJAVLJENE PROMENE U VEZI SLUŽENJA VOJNOG ROKA: Obuku će morati da prođu svi građani do 30 godina, ali i stariji

Oglasio se ministar odbrane Miloš Vučević

Vučević smatra da i obuku trebaju da prođu i stariji koji su "ušli u četvrtu deceniju" za koje bi vojni rok trajao tri nedelje. Ministar je najavio i javnu raspravu o ponovnom uvođenju i obaveznog služenja vojske. Kako bi izgledala i šta bi sve sadržala novouvedena vojna obaveza.

Prema rečima Ministra vraćanje vojnog roka prvenstveno ima za cilj obučavanje narednih generacija za postupanje u kriznim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << situacijama, kao što su npr poplave ili požari. Kako bi obuka izgledala pitanje je za Generalštab, koji treba da napravi model služenja koji će ponuditi vladi.

Generalštab treba da da odgovor na više složenih pitanja. Kako će izgledati služenje sa oružjem kako će izgledati služenje bez oružja, tako da naš ustav poznaje prigovor savesti.

Koliki bi kontigent vojnika bio, da li bi se pozivali jednom ili više puta godišnje, gde bi se vršila obuka, koliko bi trajala... pitanje materjalinih i finasijskih resursa. Čitav sklop pitanja na koja Generalštab treba da odgovor kroz model koji će ponuditi i to niko izvan generalštaba vam ne može reći kako bi trebalo da izgleda.

Prema istraživanjima, preko 74 procenata građana je bilo za služenje vojnog roka, kako dobrovoljnog tako i vraćanja obaveznog. Procenat je sličan i među mladima.

Postoji veliki broj mladih koji su zainteresovani da služe vojni rok, naravno imaćete i one koji će gledati da ga izbegnu na sve mogiće načine, ali verujem da je većina za. Stariji od 30 godina, po zakonu o radnoj materjalnoj i vojnoj obavezi, bi svakako morali da prođu neku vrstu vojne obuke.

Imamo paradoks da taj zakon podrazumeva tri segmenta. Uvođenje u evidenciju, služenje roka i služenje u rezervnom sastavu. Suspendovanje vojnog roka je suspendovalo samo služenje. I dalje se mladi uvode u evidencije, to su one plave koverte, i služenje u rezervom sastavu ostalo je na snazi.

Pitanje onda, kako služiti u rezervnom sastavu bez ikakve obuke? I ne treba smetnuti sa uma da vojska nije tu da bi prvenstveno ratovala, već pomogla svojoj zemlji i građanima u kriznim situacijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.