VUČIĆ NAKON SASTANKA U BEČU: Ponosan sam što smo doprineli dodatnoj stabilnosti Evrope (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 11:45

VUČIĆ NAKON SASTANKA U BEČU: Ponosan sam što smo doprineli dodatnoj stabilnosti Evrope (VIDEO)

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Beču.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u Beču gde učestvuje na trilateralnom Samitu Srbije, Austrije i Mađarske sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Trilateralni Samit počeo je danas oko 11 sati, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana dočekao je ispred austrijske vlade Karl >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Nehamer.

Planirano je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Austrije, Mađarske i Srbije o jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija, a nakon toga sledi zajednička konferencija za medije.

- Zadovoljan smo što smo ono o čemu smo razgovarali, sproveli u delo. Dovoljno je da pogledate brojeve u Austriji, imaju manje tražilaca azila, neki rezultat rada, i ono što su naše vlade zajedno uradile to je rezultat toga. Spremni smo da nastavimo dalje da radimo, dogovorili smo konkretne akcije, važno je što se potpisuje trilateralni memorandum. Verujem da ćemo ovo pitanje uspeti da držimo pod kontrolom.

- Ponosan sam što smo doprineli nekoj vrsti dodatne stabilnosti u Evropi. Uvek smo spremni za razgovore, nadam se skorom viđenju - rekao je predsednik Vučić.

O snabdevanju gasom

- Uspeli smo veliki deo problema da rešimo, Srbija ima, sinoć smo imali 588 miliona kubnih metara u rezervi. Uz redovan dotok gasa, ne bi trebalo da imamo bilo kakvih problema, bez obzira što se očekuje povećanje cena, to će biti minimalno ili povećanja neće ni biti.

O Kosovu i Metohiji

- Rekao sam šta su stavovi Srbije, zbog drugačijeg odnosa prema pravnoj prirodi i odnosa između Beograda i Prištine, ne želim da domaćine i druge goste dovodim u neprijatnu poziciju.

- Hvala predsedniku Vučiću za saradnju koju smo imali. Mi štitimo Evropu od migracionog pritiska, bez Srbije i Mađarske, bi Austrija, Nemačka imala stotine hiljada više nego danas. Hvala kancelaru za saradnju. Imamo rat, imamo južnu granicu naše zemlje, to je migrantska ruta. Štitimo sve od iregularnih migracija. Kada ne bi ispunjavali naše obaveze bili bi svi u brizi velikoj. Niko ne sme da stupi na teritoriju Mađarske pre nego što se obavi postupak o azilu, bez toga nije moguće. To bi trebalo da preuzmu i druge države ali se to nažalost, ne čini - rekao je Orban.

Obraćanje Karla Nehamera

- Dogovorili smo da smo saveznici kada se govori o ilegalnoj migraciji, to je borba protiv kriminala, krijujmčarenju ljudi. Sistem azila EU ne funkcioniše, zato je bitno da biratelarno sarađujemo. Naše zemlje su teško pogođene iregularnom migracijom, već smo dugo ukazivali na to. Nije bilo lako da se stvori ta svest - rekao je Nehamer.

- Austrija je zajedno sa Mađarskom i Srbijom uspela da zakoči ovaj trend koji postoji. Zahvaljujem se policijskim službama u Srbiji i Mađarskoj. Imamo policijsku saradnju i imamo efikasne rezultate. Organizovani kriminal zarađuje ogromna sredstva. Ne smemo prekinuti ovu saradnju već da je dalje razvijamo - rekao je kancelar Nehamer.

On je na svom Instagram profilu otkrio šta su teme današnjih sastanaka:

- Sa @karl.nehammer i @orbanviktor razmatramo danas u Beču sva bitna bezbednosna pitanja od strateškog značaja za naše zemlje, pogotovo imajući u vidu rizike i sve veće izazove kojima smo izloženi i mi i cela Evropa. Srbija je dokazala da je snažan, pouzdan i ozbiljan partner, što ostaje i u budućnosti, spremna da preuzme deo tereta i efikasno obavi svoj deo posla.

- Naravno, razgovaraćemo i o #EU putu Srbije, energetskoj bezbednosti i jačanju saradnje na svim poljima. U vremenima opšteg nepoverenja, kada su mnoga savezništva stavljena na probu, Srbija nastavlja da neguje partnerstva i prijateljstva sa ozbiljnim državama, čime snaži svoje pozicije i ugled na međunarodnoj političkoj sceni - napisao je predsednik.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić se sastao sa Nehamerom i Orbanom na trilaterali u Beču (FOTO)

Izvor: 24sedam.rs, 07.Jul.2023

Na instagramu buducnostsrbijeav objavljeno je da će Vučić, Orban i Nehamer razgovarati o svim bitnim bezbednosnim pitanjima od strateškog značaja za naše zemlje, pogotovo imajući u vidu rizike i sve veće izazove kojima smo izloženi i mi i cela Evropa

Nastavak na 24sedam.rs...

ZAVRŠIO OBAVEZE U BEČU I VRAĆAM SE HITNO U BEOGRAD NA SASTANAK SA RAMOM Predsednik Vučić šaljivo prokomentarisao posluženje koje je dobio i nasmejao sve! FOTO

Izvor: Pančevac-online.com, 07.Jul.2023

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu nakon trilateralnog Samita Srbije, Austrije i Mađarske sa saveznim kancelarom Republike Austrije Karlom Nehamerom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom. – Završio obaveze u Beču i vraćam se hitno u naš...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.