NA PREVARU UZEO 17,7 MILIONA EVRA I NEĆE IĆI U ZATVOR: Platili da razgovaraju sa ženama koje nisu postojale

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2023, 13:59

NA PREVARU UZEO 17,7 MILIONA EVRA I NEĆE IĆI U ZATVOR: Platili da razgovaraju sa ženama koje nisu postojale

Jedan Nemac je uhapšen jer je preko sajta za upoznavanje uzeo milione evra, ali izgleda da nije u pitanju krivično delo.

U nemačkoj pokrajini Šlezvig-Holštajn u 2022. registrovana su 221.183 krivična dela, što je za gotovo četvrtinu više nego prethodne godine. Za 33.738 slučajeva osumnjičen je jedan čovek i njegovi pomagači. Zaradili su 17,7 miliona evra, ali su pohapšeni. E, tu kreće priča koja će po njih verovatno imati srećan kraj!

Između >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << januara 2019. i maja 2021. godine internet preduzetnik Ergin S. (26) iz Severne Frizije je nudio na prodaju takozvane "kovanice za flert" preko portala za upoznavanje. Korisnici željni ljubavi (uglavnom muškarci) morali su da kupe pet novčića ove internet valute po vrednosti od jednog evra kako bi poslali poruku slobodnim ženama, piše "Bild".

Na prvi pogled, ništa posebno...

Ali, onda se ispostavilo da žene nisu postojale!

Kako se pokazalo, korisnici nisu pričali sa slobodnim ženama koje su tražile muškarce, već sa moderatorima.

Javno tužilaštvo u Flenzburgu je podiglo optužnicu i svakog prevarenog korisnika u istragama ocenilo kao pojedinačno krivično delo. Tako je nastao astronomski broj slučajeva prevare.

Dr Štefan Volf, portparol regionalnog suda u Flenzburgu, izjavio je za "Bild": "Rečeno je da je optuženi radio kao generalni direktor kompanije koja je upravljala veb-sajtom 'michverlieben.de'. Pomenuta kompanija je prodajom 'Flertkoina' ostvarila prihod od 17,7 miliona evra."

Komunikacija je bila isključivo pisana i digitalna i održavana je što je duže moguće, rekao je portparol suda. Ako bi se pojavile sumnje u autentičnost partnera za ćaskanje, moderatori su pokušavali da ubede kupce da nastave razgovor.

Privremeno je u pritvoru bio internet preduzetnik Ergin S. Njemu preti mu do deset godina zatvora – ali samo ako okružni sud dozvoli tužbu.

Naime, nije samo branilac optuženih jedini koji sumnja da je ova prevara kažnjiva.

- Javno tužilaštvo ovde očigledno sledi političke ciljeve - rekao je za "Bild" advokat Fridrih Filšer (38).

- Optuženi je bio u pritvoru i verovatno će morati da se suoči sa takvim postupkom, jer pravosuđe Flenzburga ne može da razlikuje kriminalno ponašanje i nekažnjivost i to bi prepustilo Saveznom sudu pravde. Procedura je probni balon.

Profesor krivičnog prava, prof. Denis Bok (44), s Univerziteta u Kilu, koji je napisao stručno mišljenje o ovom slučaju za odbranu, došao je do sličnog zaključka:

- Ne mislim da je gospodin S. počinio zločin. Ono što je tamo uradio nije prevara, jer ona pretpostavlja laž. U uslovima i odredbama svog sajta, gospodin S. je govorio istinu. Da su kupci pročitali uslove, saznali bi sve o tačnom obimu usluga."

Naravno, Ergin S. je spekulisao da će ljudi prevideti sitna slova.

Optuženi je odbio da komentariše ove navode.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.