NA PRAGU NOVIH PROBLEMA: Uspon desnice u Nemačkoj - građani revoltirani potezima Šolcove vlade

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 08:26

NA PRAGU NOVIH PROBLEMA: Uspon desnice u Nemačkoj - građani revoltirani potezima Šolcove vlade

Uspon opozicionih partija u Nemačkoj proizilazi iz velikog nezadovoljstva aktuelnom vladom koje raste kod građana.

Dok popularnost Socijaldemokratske stranke nemačkog kancelara Olafa Šolca kod nemačkih glasača opada mesecima, rejting desničarske Alternative za Nemačku raste. Tokom ispitivanja građana koje je nemački institut sproveo krajem maja većina građana (67 odsto) je istakla da bi glasala za AFD, jer je razočarana drugim partijama.

Dokaz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za to je bila i prva pobeda koju je minulog vikenda ostvarila AfD na izborima u okrugu Zoneberg na istoku Nemačke, gde je kandidat ove partije Robert Saselman nadmašio rivala desnog centra Jurgena Kopera ostvarivši 52,8 odsto glasova u odnosu na protivničkih 47,2 procenta.

Poslednje istraživanje javnog mnjenja u ovoj zemlji pokazalo je da je poverenje glasača prema desnici poraslo za jedan procenat u poređenju sa podacima ankete od pre mesec dana. Istovremeno, ako je verovati ispitivanjima, glasači u Nemačkoj trenutno najviše veruju opozicionoj, Demohrišćanskoj stranci.

Podaci prozilaze iz istraživanja pod nazivom "Nemački trend" koji organizuje institut "Infratest-dimar" po zahtevu TV ARD. U anketi je ispitano nešto više od 1.100 građana.

U ovom istraživanju Alternativa za Nemačku je pretekla vladajuću Socijaldemokratsku partiju, koju predvodi Šolc, i sada iznosi 19 odsto, dok je SPD "spala" na 17 procenata. Osim toga, ni druga dva člana čuvene "semafor" koalicije, Zeleni i Liberali (FPD) ne bi mogli da se pohvale visokim rejtingom. Zelenima rejting stoji u mestu - 15 odsto, dok bi Slobodnoj demkratskoj stranci tek šest odsto glasača ukazalo poverenje.

Građani revoltirani potezima Šolcove vlade počeli su da se okreću drugim strankama, što je, između ostalog, i dovelo do uzleta desničarske AFD.

Tokom ispitivanja građana koje je nemački institut sproveo krajem maja većina građana (67 odsto) je istakla da bi glasala za AfD, jer je razočarana drugim partijama, preneo je Dojče vele. Samo jedna trećina ispitanika (32 odsto) je navela da su ih političari iz Alternative za Nemačku uverili u svoju politiku.

Učesnici anketa odgovarali su i na pitanja koje teme su im najvažnije da bi izabrali AFD.

Dve trećine njih izjavilo je da im je najvažniji kritičan stav AFD prema doseljavanju stranaca. Za 47 odsto su važne aktuelne rasprave o zaštiti životne sredine, klimi i snabdevanju energijom, a za 43 odsto su bitna ekonomska pitanja.

 Socijaldemokratska partija je na pokrajinskim izborima koji su bili održani sredinom maja, posle više od dve decenije, izgubila poverenje glasača i u prestonici. Glasovi iz Berlina otišli su u ruke opozicione Demohrišćanske stranke, koji su u Berlinu ostvarili svoj najbolji rezultat u ovom veku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.