NA POMOLU NOVA AFERA: Britanska kraljevska porodica na udaru javnosti, princ Endrju i pokojna kraljica glavni akteri

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 18:08

NA POMOLU NOVA AFERA: Britanska kraljevska porodica na udaru javnosti, princ Endrju i pokojna kraljica glavni akteri

O tome se dugo ćutalo

Princ Endrju bio je među najmanje pet članova kraljevske porodice, koji su koristili lažnu kompaniju Bank of England Nominees, osnovanu 1970-ih, kako bi sprečili prikazivanje u javnosti ulaganja kraljice Elizabete Druge.

Princ je svoje akcije držao u kompaniji, koju je podržavala vlada, stvorenoj da prikrije kraljevske investicije od javnog nadzora, preneo je Gardijan. Kako se navodi, svojevremeno je kraljica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uspešno lobirala kod vlade da izmeni nacrt zakona, kako bi omogućio kraljevskoj porodici da sakrije veličinu i vrednost svojih ulaganja od javnosti.

Ova kompanija radila je više od 30 godina. Gardijan je utvrdio da kraljica nije bila jedini član kraljevske porodice, koja je koristila pomenute pogodnosti, s obzirom na to da su sestra princeza Margaret, suprug princ Filip i deca Čarls i Endrju takođe držali akcije u Bank of England Nominees.

Navodi se da je Endruovo (ranije neprijavljeno) korišćenje lažne kompanije veoma značajno, jer je on istovremeno bio vladin "specijalni trgovinski izaslanik" i kroz tu ulogu imao je pristup komercijalno osetljivim informacijama.

Pravila o transparentnosti, osmišljena da razotkriju potencijalni sukob interesa, zahtevaju od vladinih ministara i članova parlamenta da javno prijave sve značajne akcije koje poseduju. Međutim, članovi kraljevske porodice ne podležu sličnim pravilima.

Nema indicija da je Endru koristio komercijalne informacije na neprikladan način, ali prikrivanje njegovih investicija postavlja pitanja o potencijalnom sukobu interesa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.