NA POMOLU HARON KOJEG SE SVI METEREOLOZI BOJE: Drugi toplotni talas još gori od Kerbera preti Evropi

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 13:34

NA POMOLU "HARON" KOJEG SE SVI METEREOLOZI BOJE: Drugi toplotni talas još gori od "Kerbera" preti Evropi

Haron je nazvan po skelaru koji vozi duše u podzemni svet.

RHMZ je izdao upozorenje za Srbiju na visoke temperature do 19. jula.

Sutra je očekivana maksimalna temperatura od 32 do 36 °C, a u nedelјu i prvoj polovini naredne sedmice još toplije – lokalno i do 40 °S.

U velikim gradovima očekuju se i tropske noći (Tmin > 20 °S), objavio je RHMZ.

I Balkan „gori“ na temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa u toplotnom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << talasu nazvanom „Kerber“, po troglavom psu podzemlja u grčkoj mitologiji, koji se proširio širom Evrope. I ne staje – očekuje se da će se situacija pogoršati tokom vikenda, te da će dostići i 45 stepeni Celzijusa u delovima Grčke, Španije i Italije.

Italijanska ostrva Sardinija i Sicilija trebalo bi da podnesu najveći teret nemilosrdne vrućine, a mediji tvrde da bi temperature mogle da idu i do 48,8°C.

Svetska meteorološka organizacija je objavila da će Kerber trajati naredne dve nedelje, a da bude još gore, kako se „Kerber“ iscrpljuje, stiže i drugi toplotni talas koji će da ga zameni i vrati temperature na 40+.

Meteorolozi već najavljuju da će odmah za Kerberom i drugi toplotni talas pogoditi Italiju, a već je u medijima dobio i ime – Haron.

Takođe iz grčke mitologije –

Antonio Sano, osnivač iLMeteo.it, rekao je za italijanske medije da bi Haron mogao da obori mnoge toplotne rekorde.

U narednim danima bi potencijalno mogla da bude najtoplija temperatura ikada zabeležena u Evropi – i nadmaši prošlogodišnje vrelo leto koje je, prema nedavnoj studiji, zabeležilo 60.000 smrtnih slučajeva povezanih sa toplotnim talasima.

Evropa će se verovatno suočavati sa sve većim izazovima u vezi sa ekstremnim vremenskim prilikama i u narednim godinama.

Evropska agencija za životnu sredinu kaže da dugoročne klimatske projekcije ukazuju da će južna i centralna Evropa postati još sušnija i toplija tokom 21. veka sa "razornim posledicama po poljoprivredni sektor".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.