NA PLANINI PAO CRVENI SNEG: Naučnici kažu da postoji LOGIČNO OBJAŠNJE ove pojave koja može uticati na ljude (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2023, 17:58

NA PLANINI PAO CRVENI SNEG: Naučnici kažu da postoji LOGIČNO OBJAŠNJE ove pojave koja može uticati na ljude (VIDEO)

Planinski sneg u Juti poprimio je nijanse ružičaste, narandžaste i crvene.

Planinari u saveznoj američkoj državi Juti snimili su neobičan prizor snega koji je poprimio nijanse ružičaste, crvene i narandžaste boje.

Naučnici objašnjavaju da je to prirodni fenomen prouzrokovan cvetanjem jedne vrste zelene alge koje ima na planinskim vrhovima širom sveta.

- Snežne alge proizvode pigment koji potamnjuje njihove ćelije i koji ih štiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njihov DNK i ćelije od štetnog UV zračenja – objasnio je Skot Hotaling koji radi kao profesor na Odeljenju za nauku o vodama na Državnom univerzitetu Juta.

- Postoji i sekundarna korist od ovoga jer zbog ovoga njihove ćelije apsorbuju toplotu koja topi sneg i time dobijaju pristup vodi.

Naučnici dalje objašnjavaju da je sada jasno da širenje ove alge u zapadnim krajevima Sjedinjenih Američkih Država doprinosi smanjenju suše.

- Postoje dokazi koji jasno ukazuju da cvetanje ovih algi doprinosi značajno većoj količini topljenja snega na planinskim vencima – rekao je Hotaling.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.