Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020, 21:47

NA OVOM MESTU U SRBIJI NESREĆE SE DEŠAVAJU OD 1883: Niz liticu se slivala KRV nedužnih i tako je dozvala PROKLETSTVO

NA OVOM MESTU U SRBIJI NESREĆE SE DEŠAVAJU OD 1883: Niz liticu se slivala KRV nedužnih i tako je dozvala PROKLETSTVO

Krivi Vir, selo u boljevačkoj opštini, nastalo je zbog ljubavi i nema sela u Srbiji za koje se toliko vezuje ljubav, ali i prokletstvo potoka krvi što su se slivali niz ukletu liticu nazvanu Kamen ljubavi.

Čak je i reka Crni Timok prozvana Nevernička suza jer je, prema legendi, suprug svoju ženu nevernicu bacio sa litice pred pećinu Pećuru iz koje izvire reka.

- Prema jednom predanju, selo je nazvano Krivi Vir po virovima kojima Crni Timok obiluje, po drugoj zato >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što su, bežeći od Turaka, meštani krivudali i krili se po tim virovima, ali najpoznatiji smo po kosovskim božurima koji, kako naučnici tvrde, rastu samo na Kosovu i u ovom selu - kaže Slavoljub Cankić Slavče, predsednik mesne zajednice Krivi Vir, poznatiji pod nadimkom Kmet.

Predanje, po kome je selo nastalo zbog iskrene i strasne ljubavi, zapisao je Miša Milenković a ispričao mu ga je njegov deda Laza Antić.

Legenda kaže da se gazdina kći zagledala u očevog slugu, pobegli su i nastanili se podno Bukovika, ali su njena braća uspela da ih nađu. Uzalud su pokušavali da je nagovore da se vrati kući. Nije htela da se odvoji od supruga Malečkog i njihovo troje dece. Sestra je rekla da će, ako budu uporni, morati prvo da ubiju nju i decu. A ako joj dragog ubiju iz zasede, ona će im se osvetiti sa družinom. Braća su sve ispričala ocu koji nije hteo da kvari ćerkinu sreću.

Malečko je porodicu prehranjivao tako što je svakog dana lovio divlje životinje čija je krzna prodavao trgovcima. Dok je jednog dana bio u šumi, naišao je na Turke koji su vodili roblje. Ponudio im je 12 tovara koža za njih. Turčin je rekao da za te kože može da dobije samo polovinu robova. Pronicljivi seljanin razdvojio je majku od deteta, sestru od brata, muža od žene.. Malečko krenu sa oslobođenim robovima put Bukovika, a Turci ni da maknu sa preostalima. Uzalud su ih šibali kamdžijama i udarali pesnicama.

- Shvativši da ih je nasamario, dadoše Malečkom sve robove i on ih odvede u Bukovik - prepričava predanje Miroslav Radenković Mirče.

Pošto su jake zime otežavale život, Malečko je celo selo preselio oko izvora crne reke. Tako je nastao.

Meštani veruju da je litica nad izvorom Crnog Timoka ukleta. Na ovom mestu nesreće se dešavaju još od 1883. godine, kada su radikali podigli Timočku bunu. Tu su streljani svi stranački prvaci osim predsednika stranke Nikole Pašića. Žitelji pričaju da se niz liticu slivala krv nedužnih i da je ta krv dozvala prokletstvo.

- Poznato je da je Timočka buna, zapravo, bila oružana pobuna zbog reorganizacije vojske, jer je kralj Milan Obrenović odlučio je da uvede modernu vojsku umesto narodne, a seljani nisu hteli da predaju oružje - kaže Cankić.

Prva ljubavna tragedija na litici dogodila 1905. godine. Pesnik Vojislav Ilić Mlađi službovao je negde u Pomoravlju, a njegova supruga Darinka bila je učiteljica u Krivom Viru. Vojislav je bio veoma ljubomoran. NJegove sumnje u ženino neverstvo potvrdio je kočijaš dok ga je vozio ka njenoj kući. Ne znajući da joj je on suprug, ispričao mu je da učiteljica ima ljubavnu vezu.

- Pesnik je pucao u nju na steni koja je posle nazvana Kamen ljubavi, a ploča s njegovim stihom je greškom postavljena pored pećine Pećure, jer se Kamen ljubavi ili ukleta litica nalazi ispred nj - ističe Cankić.

Prema predanju, kada je Darinka pala niz liticu, Vojislav je sebi nožem prerezao vene. Sigurne smrti spasili su ga čobani. Osuđen je na šest meseci zatvora i novčanu kaznu.

Radenković, međutim, kaže da je od malena slušao drugačije predanje. Darinka se zagledala u mašinskog inženjera, čiji je otac bio vodeničar. Zavoleli su se i tajno se sastajali. Za nesreću, on je bio oženjen a ona udata za Vojislava Ilića Mlađega.

- NJihova ljubav je bila toliko jaka da su hteli da su venčaju, ali njegovi roditelji nisu dozvolili da je oženi i jedne večeri je uzeo pištolj i rekao je da će njime da ubije nju a posle i sebe - priča Radenković.

Zajedno su se popeli na Kamen ljubavi i on je pucao u nju a potom i u sebe. Kada je njegov otac ujutru došao pred vodenicu, video je mrtvog sina i rekao je ženi: "Ova naša budala se ubila". Mrtvo telo učiteljice našli na vrhu litice, sadašnjeg Kamena ljubavi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.