NA NJEGOVOM GROBU DEŠAVALA SU SE ČUDA: Turkinja je patila za lepim Grigorijem, htela ga po svaku cenu, STRADAO je mučeničkom smrću

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Feb.2024, 08:09

NA NJEGOVOM GROBU DEŠAVALA SU SE ČUDA: Turkinja je patila za lepim Grigorijem, htela ga po svaku cenu, STRADAO je mučeničkom smrću

Srbi su ga tajno sahranili

Pretpostavlja se da je prepodobnomučenik Grigorije Pećki rodom bio iz Peći ili njene okoline a da je stradao u XVII ili XVIII veku. Nije poznato da li je bio običan monah ili je bio sveštenoslužitelj, kao što nisu poznati ni tačno mesto niti godina njegovog rođenja, ističe se na sajtu svetigora.com.

Kako kaže predanje, svetog Grigorija je Bog obdario neobičnom lepotom – ne samo telesnom već i lepotom duše. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Turci su se zato trudili da ga pridobiju za svoju veru nadajući se da bi primer njegove vrline sledili mnogi.

U njega se bila zagledala i ćerka jednog uglednog turskog dostojanstvenika, a pošto je devojka mnogo patila za Grigorijem, njen otac je skovao plan da ga na svaki način poturče.

Nudili su mu i visoke položaje, ali Grigorije nije posustajao. Videvši čvrstinu njegove vere, Turci su pokušli silom da ga poturče.

On je pokušavao da se odupre pritiscima i nametnutoj veri, sve dok ga Turci nisu ubili. u blizini Peći, a na njegovom su se grobu, po predanju, dešavala čuda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.