NA JUŽNOJ HEMISFERI UMESTO ZIME - 37 STEPENI Toplotni talas u Čileu nije samo njihov problem već i NAŠ, evo kako

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 09:27

NA JUŽNOJ HEMISFERI UMESTO ZIME - 37 STEPENI Toplotni talas u Čileu nije samo "njihov problem" već i NAŠ, evo kako

Globalni problem.

Zimski toplotni talas koji je doneo rekordno visoke temeperature u Čileu predstavlja uvod u sve veće temperature u budućnosti, kažu naučnici.

Na globalnom nivou, jul je već bio najtopliji mesec ikada zabeležen, a prvi dani avgusta doneli su toplotni talas u delove severnog i centralnog Čila, donoseći vreme nalik proleću u prestonici Santjagu, usred zime na južnoj hemisferi, preneo je Rojters.

Klimatolog i profesor na čileanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Univerzitetu Konsepsion Martin Žak rekao je da bi ono što sada izgleda kao veoma ekstremna temperatura moglo postepeno da postane sasvim uobičajena pojava za nekoliko godina.

- Temperatura od 37 stepeni Celzijusovih usred zime na južnoj hemisferi jeste vanredna, istakao je klimatolog sa Univerziteta u Santjagu Raul Kordero.

Kordero je naglasio da je ta temperatura za gotovo 15 stepeni iznad tipičnih vrednosti i da to, nažalost, nije lokalni, već globalni problem.

Žak je istakao da su ekstremne temperature povećane i zbog efekta El Ninjo i  sve većeg zagrevanja planete. 

Klimatolog je rekao da se u delovima Čilea temperaturni rekordi obaraju iz godine u godinu, što je, kako je ukazao, "prilično snažan znak zagrevanja".

Prema poslednjim prognozama meteorologa, visoke temperature u severnom i centralnom delu Čilea trajaće cele sedmice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.