NA IVICI SMO NUKLEARNOG RATA Stiglo strašno upozorenje Americi, nisu u pitanju ni Rusija, ni Kina

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2023, 08:48

"NA IVICI SMO NUKLEARNOG RATA" Stiglo strašno upozorenje Americi, nisu u pitanju ni Rusija, ni Kina

Severna Koreja osuđuje nedavno postignuti sporazum između SAD i Južne Koreje o pojačanom raspoređivanju američkih snaga u regionu.

To je dovelo do tenzija na "ivici nuklearnog rata", saopštio je danas severnokorejski državni medij KCNA.

Analitičarka međunarodne bezbednosti Čoe Ju Hjon, rekla je da sporazum predviđa spremnost SAD i Južne Koreje da preduzmu "najneprijateljskiju i najagresivniju akciju" protiv Severne Koreje, preneo je KCNA. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Čoe je istakla da sporazum krši dogovor o neširenju nuklearnog naoružanja i dovodi Korejsko poluostrvo na ivicu nuklearnog rata, preneo je Rojters.

Hegemonistički cilj SAD je da pretvore celu Južnu Koreju u svoju najveću nuklearnu ispostavu na Dalekom istoku i da je efikasno iskoriste za postizanje svoje strategije za dominaciju svetom, rekla je Čoe. Pjongjang je, posle postizanja sporazuma Vašingtona i Seula, saopštio da je učvrstio nameru da usavrši svoje nuklearno oružje za odvraćanje od rata.

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Južne Koreje Jun Suk-jeol, sastali su se prošle sedmice u Vašingtonu kada su se saglasili da ojačaju odbranu Južne Koreje i redovno raspoređuju američka strateška sredstva.

Vašington je, prema sporazumu postignutom u sredu, pristao da povremeno raspoređuje američke podmornice sa nuklearnim naoružanjem u Južnoj Koreji i uključi Seul u svoje operacije nuklearnog planiranja, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Zauzvrat, Južna Koreja je pristala da ne razvija sopstveno nuklearno oružje.

Vašingtonska deklaracija će ojačati saradnju saveznika u odvraćanju napada Severne Koreje, ocenio je Bajden. Bajden je rekao da je eventualni nuklearni napad Severne Koreje protiv SAD ili njenih saveznika i partnera neprihvatljiv i da će rezultirati okončanjem svakog režima koji preduzme takvu akciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.