NA DANAŠNJI DAN KOMUNISTI SU BRUTALNO UBILI ČIČA DRAŽU: Osudili generala u montiranom procesu, još mu se ne zna grob!

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jul.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NA DANAŠNJI DAN KOMUNISTI SU BRUTALNO UBILI ČIČA DRAŽU: Osudili generala u montiranom procesu, još mu se ne zna grob!

U Beogradu je na današnji dan 1946. godine pogubljen Dragoljub Draža Mihailović, general kraljevske jugoslovenske vojske i vodja četničkog pokreta u Drugom svetskom ratu.

Među pristalicama poznat i kao Čiča Draža, Mihailović je bio armijski general i načelnik Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini, kao i ministar vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, u prvoj i drugoj vladi Slobodana Jovanovića, u međuvladi Miloša Trifunovića >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i vladi Božidara Purića, u toku Drugog svetskog rata.

Tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata Draža je bio oficir Srpske vojske u Kraljevini Srbiji. Posle Aprilskog rata, Mihailović je odbio da prizna kapitulaciju Jugoslovenske vojske i sklonio se na Ravnu goru, gde je osnovao pokret otpora protiv okupatora.

Nakon Drugog svetskog rata komunistički diktatorski režim ga je uhapsio i u montiranom procesu osudio na smrt za navodnu kolaboraciju i ratne zločine sa kojima nije bio povezan, posle čega je brutalno ubijen na tajnom mestu.

Godine 2015. Viši sud u Beogradu je usvojio zahtev za njegovu rehabilitaciju, te proglasio ništavnom presudu koja je donesena 69 godina ranije.

Mihailović je za svoje zasluge nagrađen brojnim odlikovanjima, od kojih mu je poslednje posthumno dodelio američki predsednik Hari Truman marta 1948. godine.

Odlikovao ga je ordenom Legija za zasluge prvog stepena za "organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Jugoslaviju", kao i za "spasavanje američkih avijatičara".

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.