Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2021, 15:33

NA DANAŠNJI DAN AUSTROUGARSKA JE OBJAVILA RAT SRBIJI: Telegram je sadržao tri VAŽNE rečenice! (VIDEO)

NA DANAŠNJI DAN AUSTROUGARSKA JE OBJAVILA RAT SRBIJI: Telegram je sadržao tri VAŽNE rečenice! (VIDEO)

Tačan ukupan broj srpskih žrtava u Prvom svetskom ratu nije poznat.

Na današnji dan, pre 107. godina počeo je Prvi svetski rat – Austrougarska je objavila rat Srbiji.

Objava rata upućena je Beogradu u prepodnevnim satima, običnom telegrafskom poštom, a telegram je sadržao tri rečenice.

U prvoj je stajalo da vlada Srbije nije "na zadovoljavajući način odgovorila na notu" iz Beča, dostavljenu 23. jula, odnosno na ultimatum.

Potom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je sledio stav da je otuda Austro-Ugarska "prinuđena da se osloni na silu oružja".

A treća, poslednja rečenica glasila je:

"Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom".

Neposredni povod za rat je bio atentat na naslednika austrougarskog prestola, nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu 28. juna 1914, koga je ubio Gavrilo Princip, Srbin iz Bosne, koja je tada bila deo Austrougarske.

Objava rata Austrougarske Srbiji aktivirala je niz savezništava koja su pokrenula lančanu reakciju objava rata. Do kraja avgusta 1914. veći deo Evrope se našao u ratu.

Proglas regenta Aleksandara Кarađorđevića

Dan nakon objave rata, 29. jula, regent Aleksandar Кarađorđević objavio je proglas narodu:

"Na našu Srbiju nasrnulo je veliko zlo. Austrougarska nam je objavila rat (... ) Ja sam prinuđen pozvati sve moje drage i hrabre Srbe pod srpsku trobojku..."

Tog 29. jula, ruski car Nikolaj Drugi objavio je delimičnu mobilizaciju, stavljajući do znanja da Srbiju neće prepustiti na milost i nemilost. Sutradan, 30. jula, Nemačka je uvela opštu mobilizaciju, a 1. avgusta objavila je rat Rusiji.

Već 2. avgusta Nemačka je napala Luksemburg, a 3. avgusta objavila je rat i Francuskoj.

Pošto je Belgija odbila nemački zahtev za prelazak preko njene teritorije, Nemačka je 4. avgusta objavila rat i Belgiji, a odmah potom Britanija je, zbog nemačkog nepoštovanja neutralnosti Belgije, 4. avgusta 1914. objavila rat Nemačkoj.

Započeo je Veliki rat, kasnije nazvan Prvi svetski rat.

Кraj rata

Slom Centralnih sila usledio je veoma brzo. Bugarska je prva potpisala primirje 29. septembra 1918. u Solunu. 30. oktobra 1918. Osmansko carstvo je kapituliralo sa primirjem u Mudrosu.

Tokom poslednje nedelje oktobra donete su deklaracije o nezavisnosti u Budimpešti, Pragu i Zagrebu. 29. oktobra Austrougarska je zatražila primirje ali su Italijani nastavili sa nastupanjem zauzevši Trento, Udine i Trst. 3. novembra Austrougarska je poslala parlamentarce i ponovo zatražila primirje. Uslovi koji su formulisani zajedno sa savezničkom komandom u Parizu ubrzo su prihvaćeni od strane Austro-ugarske. Primirje sa Austrougarskom potpisano je 3. novembra u vili Đusti blizu Padove. Austrija i Mađarska sklopile su poseban sporazum o primirju nakon zbacivanja Habzburške monarhije.

U 11.00 časova, 11. novembra 1918 — jedanaestog časa, jedanaestog dana, jedanaestog meseca — primirje je stupilo na snagu. Suprotstavljene armije na zapadnom frontu počele su povlačenje sa svojih pozicija. Кanadski vojnik Džordž Lorens Prajs tradicionalno se smatra poslednjom žrtvom Prvog svetskog rata: pogodio ga je nemački snajperista i umro je u 10.58 časova 11. novembra 1918.

Kada su u pitanju vojni gubici, procene različitih istoričara govore o brojci od oko 400.000 žrtava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.