N1 u rezervatu Uvac: Da li čudo prirode Srbije nestaje?

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N1 u rezervatu Uvac: Da li čudo prirode Srbije nestaje?

Internet su preplavile fotografije specijalnog rezervata prirode Uvac, na kojima se vidi da se to jezero suši i nestaje. Ekipa televizija N1 je posetila prepoznatljivo čudo prirode i donosi odgovor na pitanja: da li se i zašto voda povlači i koliko je to opasno po biljke, životinje, ali i turizam.

Izvor: N1

Rezervat koji je dom 24 vrste riba, kuća 172 različite ptice i oaza 219 biljaka, osušio se delimično. Voda je kraća za dvadesetak metara. Dakle, fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koja je zapalila internet je zabluda. Meandri popularnog jezera Uvac, dakle, jesu niži, ali je na obodima prizor na oko daleko dramatičniji. Navigacija vodu pokazuje, u stvarnosti je nema ni kapi.

Ribari i ugostitelji su u šoku. Pred kamere neće, kada je ugašena tvrde: ugroženi su i som i šaran, ali i turisti.

"Nisam doživeo da, na primer, ostavim čamac, sutra dođem i da čamac pola metra ostane na obali. E to do sad nisam doživeo koliko radim u rezervatu", kaže čuvar prirode Mesko Rebronja.

A radi od 1995. Voda se munjevito povukla za dvadesetak dana. Kada turisti pitaju gde je jezero - okolni ugostitelji odgovaraju: vodu su popile krave. Istina je ipak, da vodu po potrebi povlači hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koja je veštačko jezero 1979. i napravila.

"To sve znači zavisi od proizvodnje struje, pravo da vam kažem. Jednom rečju - novac", dodaje Rebronja.

Iz EPS-a su N1 dostavili dijagram nivoa vode u poslednje dve decenije i napominju: vode je bilo daleko manje 2000. No, uvek je, upozoravaju, u okviru zakonskih vrednosti. Što je tačno, pa se nameće pitanje: treba li dozvoljeni nivo vode menjati? Ne, odgovaraju u rezervatu, jer i kada se povuče voda - flora i fauna nisu ugrožene.

"Ovo je normalna pojava da se u ovom periodu godine nivo vode spušta čak i do još 40 metara ispod ovog nivoa vode. Tako da ne postoji uopšte pretnja za riblji fond", objašnjava Novak Pejović iz Specijalnog rezervata prirode Uvac.

U ovom trenutku suvo je oko četiri od 27 kilometara dugog Uvačkog jezera. Na upite N1 u ministarstvu zaštite životne sredine odgovaraju: komentar ćemo dostaviti čim budemo u mogućnosti.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Meandri jezera Uvac niži, na obodima nema vode

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2018

Internet su preplavile fotografije specijalnog rezervata prirode Uvac, na kojima se vidi da se to jezero suši i nestaje. Ekipa televizija N1 je posetila prepoznatljivo čudo prirode i donosi odgovor na pitanja: da li se i zašto voda povlači i koliko je to opasno po biljke, životinje, ali i turizam...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.